Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliği Dünyanın Enerjisini Tüketiyor Söylentileri Doğru Mu?

Bitcoin’in tükettiği enerji birçok ülkenin devlet otoriteleri tarafından sıklıkla hedef alınan bir konu. Peki gerçek onların söylediği gibi mi? Pittsburg Üniversitesi’den Profesör ve temiz enerji uzmanı Katrina Kelly-Pitou kripto para birimin yüksek enerji tüketimi konusunda yapılan araştırmalarda ortaya konulan bulguların abartıldığını söyledi.

Bankalar Kripto Para Madenciliği İçin Harcanan Enerjiden Fazla Enerji Harcıyor

Katrina Kelly-Pitou kendi yaptığı araştırmada bankaların yıllık enerji tüketiminin bitcoin madenciliğinden neredeyse 3 buçuk kat fazla olduğunu, bu yüzden itibari para birimine alternatif olma potansiyeli taşıyan kripto para biriminin harcadığı enerjinin kimseyi endişelendirmemesi gerektiğini belirtti.

Yeni bitcoin tokenlarının çıkarılması, çok sayıda bilgisayar donanımının aynı anda çalışarak yüklü miktarda elektrik enerjisi harcanmasını gerektirir. Madenciler bilgisayarlarına ne kadar fazla elektrik gücü sağlayabilirse o kadar fazla kod çözebilirler. Bu sebeple bitcoin algoritması elektrik enerji israfını teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilere maruz kalıyor.

Profesör Katrina Kelly-Pitou ise bitcoin madenciliğinin enerji tüketimine bakış açısının yanlış olduğunu düşünüyor. Ona göre araştırmacılar, kripto para birimin her yıl ne kadar enerji tükettiğine odaklanmak yerine bitcoinin yenilebilir enerjiyle buluşturulması hakkında konuşmalılar.  Profesörün araştırmasına göre madencilerin çoğunun temiz enerji tüketerek kendi maliyetlerini kısma yolunda ilerliyorlar, bu konuda onlara destek olmak için hükümetlere ve enerji şirketlerine iş düşüyor.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment