Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliğine Bir Darbe de Olumsuz Hava Şartlarından: Hash Rate’te Ani Düşüş

ABD’deki Bitcoin (BTC) madencilik şirketleri kar fırtınası nedeniyle operasyonlarını durdurmak zorunda kalırken hash rate ani düşüşün ardından yeniden toparlandı.

ABD’de etkisini gösteren fırtına ve yoğun kar yağışı nedeniyle ülke çapında birçok elektrik hattı zarar gördü. İş yerleri ve evler, sıcaklıkların dipleri gördüğü fırtınanın ortasında elektriksiz kaldı. Elde edilen verilere ve Bitcoin madencileri yaptığı açıklamalara göre elektrik şebekeleri üzerindeki yükü azaltmak adına madencilik operasyonlarına ara verdi. Bitcoin hash rate ise ABD’li madencilerin ağdan çekilmesiyle eşi nadir görülecek ani bir düşüş yaşadı.

Geçtiğimiz günlerde iflas başvurusu ile gündeme gelen Bitcoin madencilik şirketi Core Scientific resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

Yerel elektrik şebekesini desteklemek adına sık sık elektrik kesintilerine gideceğiz. Bu süre zarfında Bitcoin üretiminin düşmesi bekleniyor.

Compas Mining CEO’su Neil Galloway de benzer bir açıklamayla hafta sonu boyunca Teksas’taki faaliyetlerini durduracaklarını açıklayan bir diğer şirket oldu.

Kripto analitik şirketi Btc.com verilerine göre Bitcoin hash rate, 24 Aralık tarihinde %30’un üzerinde ani bir düşüş yaşayarak 232 EH/s’den 155EH/s’ye geriledi. Ancak daha sonrasında 25 Aralık tarihinde tekrar 247EH/s seviyelerine yükseldi.

Hash rate’in hava durumundan bu kadar ciddi bir şekilde etkilenmesi sosyal medyada kullanıcılar arasında tartışmalara sebep oldu. Bazı kullanıcılar bu durumun Bitcoin’in merkezileştiğinin bir işareti olduğunu öne sürerken Bitcoin savunucularının bu argüman karşısında savunma yapmakta zorlandığı görüldü.

Düşük enerji maliyetleri nedeniyle Bitcoin madencileri tarafından tercih edilen eyaletlerin başında gelen Teksas’ta bulunan şirketler arasında Riot Blockchain, Argo Blockchain, Compute North, Genesis Digital Assets, Compass Mining ve Core Scientific yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!