Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliğinin Zorluğunda Rekor Düşüş

Kriptografik puzzlelar çözerek Bitcoin üreten madencilerin bu süreç içerisinde ne kadar zorlanacağını belirleyen zorluk seviyesi, bugün saat 09:34’teki güncelleme sırasında tek seferde daha önce hiç olmadığı kadar fazla düştü.

Bitcoin’in zorluk seviyesi, blockchaindeki 689,472 numaralı blokta birkaç gündür beklenen sayıya yakın olarak %27,94 oranında düşerek tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı.

Blok kazımının ne kadar zor olacağını belirleyen bu seviye, her 2.016 blokta o 2.016 blok boyunca kaydedilmiş hash oranına bağlı olacak şekilde güncellenir.

30 Mayıs ve 14 Haziran tarihlerinde sırasıyla %16 ve %5 oranlarında düşen zorluk seviyesi, Aralık 2018’den sonra ilk kez üç hafta arka arkaya düşüş gösteriyor.

ASIC cihazlarının fişleri çekildi

Çin’in Xinjiang ve Sichuan gibi, kripto para madenciliğinin geçmişte merkezi sayılan bölgelerindeki yerel yöneticiler, haziran ayında madencilik faaliyetlerinin durdurulmasına yol açmış talimatlar verdiler. 

Bu bölgelerdeki madencilerin cihazları durdurması sonucunda, 14 Haziran’da 140 EH/s’nin üstünde olan hash oranı cumartesi günü itibarıyla 90 EH/s’nin altında ölçülüyor.

Zorluk seviyesi ile uyumuna bağlı olarak bir blokun ne kadar sürede üretileceğini belirleyen hash oranının bu kadar düşmesi, Bitcoin ağında ortalama 10 dakika olan blok üretim süresinin 13,82 dakikaya kadar yükselmesine yol açtı.

Çin’deki yaptırımlardan etkilenmiş madencilerin bir kısmı, ABD ve Kazakistan gibi ülkelere göç etmeyi planlarken madencilerin bir kısmı, son aylarda sıkılaştırılan önlemlerin yeniden hafifletilebileceği düşüncesiyle Çin Komünist Partisinin 100. yıl kutlamalarının geride kalmasını bekliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!