Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Nasıl 7000 Dolar Oldu?

Bu hafta Bitcoin fiyatı yine büyük bir artış göstererek 7 bin $ sınırını aşmayı başardı. Kripto para destekçileri de Bitcoin’in böyle bir artış yaşamasından dolayı elbet memnun oldu. Ancak bu artışın arkasında yatan olay ne?

Böyle bir artışın yaşanmasındaki en büyük etken CME’nin, Bitcoin üzerinden standart vadeli işlem sunacağını açıklaması oldu.

Öncelikle Bitcoin ile standart vadeli işlem yapmak nedir ve Wall Street ve Bitcoin fiyatında neden bu kadar etkisi var ona bakalım.

Wall Street’in İlgisi

Standart vadeli işlemler Wall Street’te oldukça önemli bir ticaret ve yatırım yöntemi. Bunun yanında bu işlemler aynı zamanda daha istikrarlı ve daha az değişken (mal) varlıkları için de kullanılıyor. CME’nin bu işlemlerde Bitcoin’i de kullanacağını açıklaması bir bakıma Bitcoin’i meşrulaştırdı ve bu da Wall Street’in ilgisini çekti.

Wall Street’in önde gelen isimlerinin Bitcoin ile ilgili fikirleri oldukça değişiyor ve çelişiyor. Bir kısmı Bitcoin’i desteklerken bir kısmı epey ağır eleştiriyor ancak tüm bunlara rağmen Wall Street’in kripto para piyasasındaki önemi yadsınamaz.

Bitcoin’in yakın zamanda yaşadığı büyük artışlardan biri hatırlarsınız ki 1 Ağustos hard fork‘undan sonra gerçekleşmişti. 1 Ağustosa kadar Bitcoin ile ilgili oldukça fazla çelişki bulunuyordu. Bitcoin’e ne olacağı, hard fork’un nasıl bir etkide bulunacağı merak konusuydu ve 1 Ağustos’tan sonra tüm bu belirsizliklerin bitmesinin ardından, Wall Street yatırımcıları Bitcoin’e hücum edip fiyatı arttırmıştı.

CME’nin verdiği karar da Wall Street’te 1 Ağustosa benzer bir etki yarattı. Wall Street tekrar Bitcoin’e güvenmeye başladı ve fiyat da buna orantılı olarak artışa geçti.

Hala Daha Gelişme Döneminde

Kabul etmek gerekiyor ki Bitcoin hala daha çok geniş kitleler tarafından kullanılan bir para birimi değil. Yani söz konusu kurumsal ticaret ve yatırım olduğunda Bitcoin hala daha gelişme döneminde.

Artış ve Düşüş

Bitcoin bu artış sonucunda 7 bin 300 $ civarına kadar arttı ancak çok hızlı bir şekilde 500 $ değer kaybetti. Küçük bir düzeltme (correction) yaşandı. Ancak bu düşüşün ardından Bitcoin tekrar 7 bin $ seviyesinin üzerine çıktı. Haberin yazım saatine göre fiyatı:

Böyle artışlar yaşanıyor olması çok güzel olsa da bazı kurum ve kişilerin Bitcoin’i sevmeme nedeni de tam olarak bu değişiklikler. Fiyatın çok hızlı bir şekilde 7 bin $ üstüne çıkması, aniden 500 $ kaybetmesi ve tekrar 7 bin $ üzerini görmesi, bazı kişilere göre Bitcoin’i “güvenilmez” yapıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment