Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Neden Yükseliyor? Binance CEO’su CZ Yükselişin Haberini Mi Verdi?

Bitcoin (BTC) son günlerde toparlanma belirtisi gösterirken Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun (CZ) yaşanan bu yükselişin haberini verdiği iddia edildi.

Bitcoin son 24 saatlik zaman dilimi içerisinde %10 yükseliş performansı sergiledi ve FTX iflasından önceki konumunu geri kazandı. Bitcoin yükselişini sürdürürken açıklamalarda bulunan Binance CEO’sunun paylaştığı gönderi dikkatlerden kaçmazken sosyal medyada birçok kullanıcı, yaşanan bu yükselişin haberinin CEO tarafından verildiğini öne sürdü.

Yaptığı paylaşımda dip fiyattan yapılan alımların yükselişi tetikleyebileceğini ve aksi durumun bir hata olacağını ifade eden CZ, FUD haberlerini satın alan kullanıcılara “onlara teşekkür etmelisiniz” dedi ve dipte satış yapanlara karşı sitemde bulundu:

Eğer FUD sebebiyle satış yaptıysanız, takibi bırakın/abonelikten çıkın, şikayet edin ve engelleyin. Sizi daha da fakirleştiren düşük kaliteli bilgi kaynaklarını takip etmeyi bırakın. Seçim ve eylem, kontrol edebileceğiniz şeylerdir.

CZ’nin bu açıklamaları üzerine bazı piyasa yorumcuları, bu yükselişin CEO’nun spekülatif bir operasyonu olduğunu ve kendini haklı çıkartmak adına botlarla piyasayı şişirdiğini öne sürdü. Yükselişe rağmen market hacminde kayda değer bir artış yaşanmadığına işaret eden analistler, bunun “fake” bir yükseliş operasyonu olabileceğini iddia etti.

2022 yılında çok fazla karalama haberle boğuşan CZ ve Binance ekibi, 2023 yılında bunları görmezden geleceğine dair açıklamalar yapmıştı.

Bitcoin Neden Yükseliyor?

Bitcoin son 24 saatte %10, son 7 günde ise %24,3 değer kazanarak uzun zamandır görülmemiş bir performans gösterdi. Kripto para piyasasında faaliyet gösteren deneyimli aktörler, Bitcoin’in son günlerdeki yükselişine dair birçok neden üzerinde durdu. Yakın zamanda Fed’in gelecek faiz artışlarına dair yaptığı açıklamalar Bitcoin’in yükselmesindeki birincil neden olarak görülürken piyasa altyapısının da son birkaç ayda kendini bir boğa rallisine hazırlamış olması yükseliş üzerindeki önemli etmenler arasında yer aldı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker 12 Ocak tarihinde yaptığı konuşmada tek seferde 75 baz puan faiz artışı yapılan günlerin geride kaldığına inandığını belirtmiş ve önümüzdeki süreçte finansman maliyetlerinin daha uygun olduğu bir ekonomiye işaret etmişti. 75 baz puan gibi yüksek faiz artışındansa 25 baz puanlık faiz artışı beklentisinin artması, faiz artışlarının geçmiş artışlara nazaran daha düşük hamlelerle artacak olması piyasaların yükselmesine sebep olduğu düşünülüyor. Uzmanlar son zamanlarda Bitcoin’in risk varlıklarıyla yüksek korelasyonu göz önüne alındığında bu açıklamanın Bitcoin fiyatı üzerindeki öneminin daha net anlaşıldığını ifade etti.

Öte yandan Bitcoin piyasasının da son birkaç aydır kendini bir boğa rallisine hazırladığı analistler tarafından dile getiriliyordu. Özellikle BitMEX eski CEO’su Arthur Hayes ve Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz gibi isimler, Bitcoin ve kripto para piyasalarındaki kaldıraçlı işlemlerin oldukça azaldığına dikkat çekerek bunun piyasanın kendini bir yükselişe hazırlıyor oluşuna işaret ettiğini öne sürüyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!