Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Para Kazandırıyor Ama Para Harcatıyor mu?

Yükselen değeriyle yatırımcılardan kurumsal şirketlere kadar talep görmeye devam eden Bitcoin, bir ödeme aracı olarak da kendisine kullanım alanı kazanmaya devam ediyor. Yakın zamanda ABD’nin Las Vegas şehrinde araba galerisi işleten bir kişi, sattığı iki spor araba karşılığında ödeme olarak 6 milyon dolar değerinde Bitcoin aldı. Peki Bitcoin ile ödeme yapmak sanıldığı kadar kolay mı?

Las Vegas’ta bulunan Vegas Auto Gallery adlı araba galerisini işleten Nick Dossa, 2017 model Pagani Huayra Roadster ve 2019 model Bugatti Chiron‘u 6 milyon dolar değerindeki Bitcoin karşılığında sattı. Dossa, gerçekleşen satış işlemlerinin %3-5 arasında Bitcoin ile yapıldığını dile getirdi. Wall Street Journal‘da aktarılanlara göre, Dossa’nın araba galerisi zengin Bitcoin yatırımcılarının uğrak noktası haline geldi. Bununla birlikte, Bitcoin’in bir ödeme aracı olarak değerlendirmeye alındığı yazıda, BTC ile ödeme yapmanın zorluklarına da değinildi.

Her ne kadar Dossa’nın araba galerisi gibi Bitcoin ile ödeme kabul eden işletmeler bulunuyor olsa da, makalede Bitcoin ile ödeme kabul eden işletmelerin sayıca az oluşu üzerinde duruldu. Bunun yanında, BTC’nin bir ödeme aracı olarak karşısında bazı engellerin bulunduğunun altı çizildi.

bitcoin-ödemeBitcoin’in bir ödeme aracı olarak karşısında bulunan 3 engel

Makale, konuyla ilgili üç temel engel üzerinde duruyor. Birinci engel, Bitcoin’in volatil olması ve buna bağlı olarak müşterilerden ekstra işlem ücreti alınmasının gerekebilmesidir. Ödeme işlemi gerçekleştiği sırada dolara dönüştürülen Bitcoin, sabit bir kur üzerinden işlem görmemektedir. Bu da ödeme yapan taraflar için sorun yaratabilir.

İkinci engel ise biriktirme davranışı üzerinde şekillendiriliyor. Aktarılanlara göre, sınırlı arz karşısında artan taleple birlikte Bitcoin fiyatının yükselmesi, yatırımcıların harcama yapmaktan ziyade elindeki Bitcoin’leri biriktirme davranışı göstermesine yol açabilir. Bunun da fiat para birimlerinde görülen deflasyon sorunlarına benzer bir probleme yol açabileceği söyleniyor.

Biriktirme davranışı üzerine yorumda bulunan Forex stratejisti Kit Juckes, “Eğer 5 bin dolardan aldığım Bitcoin bugün 23 bin dolarsa ve PayPal bu parayla güzel bir şey satın almama izin verirse, bunun portföyü çeşitlendirmenin güzel bir yolu olduğunu düşünebilirim.” dedi.

“Bitcoin zenginler için bir ödeme aracı olabilir”

Son olarak, Bitcoin’in bir ödeme aracı olarak karşılaştığı engelin işlem ücretleri olduğu dile getirildi. Bitcoin ağında gerçekleşen her bir transfer işleminde değişen oranlarda ücret alınıyor. Makalede, kahve almak gibi küçük maliyetli bir işlemde Bitcoin ile ödeme yaparken ödenecek olan işlem ücretinin yüksek olabileceği ifade edildi.

Bununla birlikte, büyük maliyetli işlemlerde bu işlem ücretinin pek de göze batmayacağı söyleniyor. Yazıda “127 bin dolarlık bir işlem için 9 dolarlık bir işlem ücreti göz ardı edilebilir.” şeklinde bir yorum yapılıyor. Bu nedenle de Bitcoin’in özellikle zenginler için altın bozdurmak ya da hisse senedi satmaktan çok daha rahat bir ödeme aracı olabileceği vurgulandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!