Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PlanB: Bitcoin 2024’te Altını, 2028’de Gayrimenkulü Geçebilir

Bitcoin için stok akış modeli ile ünlü analist PlanB, 2018 yılına kadar BTC’nin gelebileceği konum için cesur tahminlerde bulundu. Modele göre BTC 2024’e kadar altını; 2028’e kadar ise gayrimenkul piyasasını geçebilir. 

Bitcoin için stok akış (Stock-to-flow/S2F) modelini uyarlayan ünlü analist PlanB, paylaştığı tweet ile BTC için çarpıcı iddialarda bulundu. Bitcoin’in bir saat gibi modele uygun olarak ilerlediğini savunan PlanB, orta ve uzun vadede BTC’yi nelerin beklediğini paylaştı.

Modele göre BTC 10 yıla kalmadan altın ve gayrimenkulü geçebilir 

PlanB, tarih kendini tekrar ederse S2F modeline göre Bitcoin’in 2021-2024 yılları arasında altını geride bırakabileceğini düşünüyor. PlanB, 2024-2028 tahminlerini biraz daha ileri götürüyor ve Bitcoin’n bu yıllar arasında ise gayrimenkul sektörünü geride bırakacağına inanıyor. “Gayrimenkulün aşılması ile daha fazla tahminde bulunmamıza gerek yok” diyen analist, buradan sonra Bitcoin’in hedefinin keşfedilmemiş sular olduğunu söylüyor.

planb-bitcoin
PlanB tarafından Bitcoin için paylaşılan stok akış modeli grafiği. Kaynak

Para basma politikaları modeli etkileyebilir mi?

Twitter’da yaklaşık 185 bin takipçisi bulunan PlanB yaptığı açıklamalarda para basma politikalarının stok akış modelinin ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirdi. Merkez bankalarının 2009’dan bu yana çılgınca para bastığını belirten PlanB Bitcoin’in sınırlı arzı ile para basma faaliyetlerine bir çözüm konumunda olduğunu söyledi. Analist, bu sebeple para basma politikalarının S2F modeli için önemli olduğunu ve tüm sınırlı arza sahip varlıkların para basımı ile yükselişe geçtiğini belirtti.

Analist bir takipçisinin “Gayrimenkullerin ömür boyu nakit akışı sağlama güçleri var, Bitcoin’in ise böyle bir gücü yok” yorumuna da cevap verdi. PlanB bunun doğru olmadığını öne sürerek lending, cash-and-carry ve vadeli piyasalar aracılığı ile BTC’den nakit akışının sağlayabileceğini dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!