Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Rallisini Bu Kez Kurumsal Yatırımcı FOMO’su Etkileyebilir

Bloomberg, Bitcoin için günümüzde fiyat hareketliliğini destekleyen en önemli faktörün kurumsal FOMO olduğunu söyledi. 2017 BTC rallisinde perakende yatırımcının FOMO hareketleri gözlemlenirken, bu kez 2021 yılında Bitcoin için kurumsal FOMO davranışının görülüp görülmeyeceği ise merak konusu. Birçok fon yöneticisi ise şimdiden kurumsal müşterilerinin Bitcoin ve kripto para yatırımı ile ilgilendiğini doğruluyor.

Bloomberg’ten Joanna Ossinger’ın haberine göre bu seferki Bitcoin rallisinde kurumsal yatırımcıların yeri büyük olabilir. 2017’de Bitcoin’in agresif bir şekilde 20 bin dolara dayanması ile gerçekleşen boğa koşusunda geleneksel finans sektörü yalnızca seyirci kaldı ve rallide başı çeken faktör perakende yatırımcı FOMO‘su oldu. Fakat Bloomberg’in haberine göre artık BTC fiyat hareketlerinde kurumsal yatırımcıların çok daha önemli bir rolü var.

Kurumsal FOMO tırmanışta

Bloomberg’in öne sürdüğü gibi kurumsal ilginin çığ gibi büyümesi Bitcoin’in benimsenmesinde ve dolayısı ile fiyat hareketlerinde de büyük önem arz ediyor olabilir. Daha önce birçok analist de Bitcoin’in yakın zamanlı rallisinin kurumsal ilgi ile artan “HODL FOMO” kavramı tarafından yönlendirileceğini savundu.

PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) Hong Kong merkezli kürsel kripto para hizmetlerinin başındaki isim Henri Arslanian verdiği bir demeçte 2017’de perakende yatırımcı için FOMO varken; günümüzde asıl sorunun 2021’de kurumsal FOMO’nun görülüp görülmeyeceğine dikkat çekerek, kavramın önemini vurguladı. Arslanian kurumsal yatırımcının ilgisinin Bitcoin’e kayması ile varlık yöneticilerinin de BTC’yi daha fazla dikkate almaları için baskı altında kaldıklarını iddia ediyor.

“Yatırımcılar fon yöneticilerine yöneltecekleri soru artık ‘Neden kripto paraya yatırım yaptınız” değil ‘Neden hala kripto paraya yatırım yapmadınız’ olacak.”

Grayscale kilit rol oynuyor

JPMorgan Chase & Co. stratejistleri, Grayscale‘in BTC yatırım ürünü Grayscale Bitcoin Trust ile lider koini perakende talebin ötesine; daha geniş ve coşkulu kitlelere açabilecek bir kapı olduğunu savunuyorlar. Nikolaos Panigirtzoglou önderliğindeki araştırma ekibinin kasım ayı sonunda yayınladığı rapora göre Bitcoin yatırımı ve benimsenmesi ardındaki sebeplerden biri olarak fon yöneticilerinin ilgisi gösteriliyor. Bunun dışındaki sebepler arasında aile şirketlerinde yöneticiler için nesil değişikliği olduğunda, artık daha genç kuşakların rezerv birimi olarak Bitcoin’i tercih etmesi de sayılıyor.

New York merkezli Grayscale Investments Genel Müdürü Michael Sonnenshein verdiği bir röportajda JPMorgan raporunu destekleyecek şekilde özellikle pandemi etkisi ile kurumsal yatırımcı ilgisini doğruladı. Sonnenshein, kurumsal yatırımcıların koronavirüsün ardından portföylerini oluştururken, hükümetin para enjeksiyonu politikalarından da çekinerek kendilerini yeniden konumlandırmak istediklerini söyledi.

İlk kurumsal Bitcoin yatırımcısı sayılan MicroStrategy’nin ilk BTC yatırımını yaparken söylediği gibi kurumsal yatırımcılar da Bitcoin yatırımını enflasyona karşı bir koruma olarak görüyorlar. Genel Müdür Sonnenshein, bu süreçte kurumsal müşterilerinin süregelen finansal durumda portföylerini yeniden düzenlemek için önerilen yollara oldukça açık olduklarını da dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!