Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Realized Price Değeri Rekor Kırarak 10 Bin Dolara Çıktı

Bitcoin fiyatı rekor kırmaya devam ederken, BTC’nin realized price (gerçekleşmiş fiyat) değeri de yeni bir ATH gördü. Bitcoin’in gerçekleşmiş fiyatı 7 Ocak itibarıyla 10 bin dolara çıktı.

Kripto para analiz şirketi Glassnode, Bitcoin hakkında yeni bir ATH duyurusu yaptı. Şirket, Twitter hesabında BTC realized price değerinin 10 bin dolara çıktığını açıkladı. Bu değer, Bitcoin için bir ilki temsil ediyor. Peki realized price ne anlama geliyor?

Realized price değerinin 10 bin dolara ulaştığını gösteren grafik.

Realized price nedir?

Coin Metrics tarafından geliştirilen realized price (gerçekleşmiş fiyat), kripto para fiyatından farklıdır. Realized price, aktif olarak işlem gören kripto paraları temel alarak hesaplanır ve cüzdanlarda tutulan ve hiç işlem görmeyen ya da kayıp kripto paralar hesaplamaya dahil edilmez. Her bir kripto para, en son işlem gördüğü zaman baz alınarak hesaplamaya dahil edilir ve böylece ağın toplam değeri ölçülür. Ölçüm, realized cap (gerçekleşmiş piyasa değeri) değerinin dolaşımdaki arza bölünmesiyle elde edilir.

Burada söz konusu olan realized cap değeri; cüzdanlarda tutulan, kayıp ve işlem görmemiş Bitcoin’lerin piyasa değerinin hesaplamaya dahil edilmemesiyle elde edilen bir değerdir.

Realized price değerini örnekle açıklamak gerekirse; eğer bir Bitcoin en son 2020 yılında fiyat 7000 dolarken işlem gördüyse, güncel fiyat yerine o tarihte işlem gördüğü 7 bin dolar üzerinden hesaplanır.

Glassnode CTO’su Rafael Schultze-Kraft, realized price’ın “ortalama BTC alış fiyatı” olarak da kabul edilebileceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!