Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Saklamanın En Güvenli Yolları Nelerdir?

Yazılım uzmanı Ben Kaufman, Bitcoin sahibi olanların güvenlik konusunda ne gibi adımlar atabileceği üzerine bazı tavsiyelerde bulundu. Kaufman, kendisine en çok yöneltilen sorunun “Bitcoin’i güvenli saklamanın en iyi yolu nedir?” olduğunu söyledi.

Bitcoin projelerinde yazılım uzmanı olarak görev alan Ben Kaufman, son zamanlarda kendisine yöneltilen BTC güvenlik sorularına yanıt verdi. Kaufman, öncelikle bunu sağlamanın en iyi yolunun bulunmadığını, her zaman BTC’nin daha yüksek seviyelerde korunabileceğinden bahsetti. Açıklamalarında, kullanıcı dostu seçeneklerden en yüksek güvenliği sağlayan önlemlere değindi.

Güvenlik önlemleri kişiden kişiye değişir

Ben Kaufman, herkesin teknolojik bilgisi, kullanımı, Bitcoin anlayışı gibi birçok faktörün etkisiyle alınacak güvenlik tedbirlerinin de farklılık göstereceğini söyledi. Kaufman, ilk önlem olarak kullanıcıların Bitcoin’lerini borsada tutabileceğini aktardı. Eğer kişi borsa dışında BTC’sini nasıl saklayacağını bilmiyorsa bu en iyi tercih olabilir.

Bununla birlikte, Kaufman’a göre eğer bir kullanıcı borsadaki BTC’sini kendisi saklamak isterse bir sıcak cüzdan kullanabilir. Bunun mobil veya masaüstü uygulama şeklinde tercih edilebileceğini söyleyen Kaufman, “Bu iyi bir şey, çünkü Bitcoin’inizi kendiniz saklamış olacaksınız.” dedi. Fakat bu hususta farklı faktörlerin güvenlik konusunda devreye gireceğini vurguladı.

bitcoinÜst düzey güvenlik için donanım cüzdanları ve nodelar

Kaufman, sıcak cüzdan konusuna istinaden “Küçük miktarlarda BTC transfer işlemleri yaparak nasıl alım-satım yapıldığını, silme ve yedekleme gibi işlemleri yapmayı öğrenin. Bilmediğiniz konularda işlem yapmaya kalkmayın.” dedi. Ardından donanım cüzdanlarının (hardware wallet) kullanılabileceğini, fakat bunların da bazı kompleks işlemler gerektirdiğini söyledi.

Asla donanım cüzdan şifrenizi bilgisayar üzerinde yazmayın.” diye uyaran Kaufman, işlemlerin tamamının cüzdan içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Donanım cüzdanı tercihinin de tamamen kişisel ihtiyaçlar doğrultusunda değişebileceğini söyledi.

İşleri ileri boyuta taşımak isteyen kullanıcıların donanım cüzdanlarıyla birlikte kendi node’larını çalıştırmayı öğrenebileceklerini söyleyen yazılımcı, bunu yapmanın güvenliği büyük oranda artırdığını belirtti. Ayrıca, node kullanmamanın kullanıcıları bazı gizlilik ve güvenlik açıklarına maruz bırakabileceğinden söz etti.

Son tavsiyesi: multisig cüzdan

Multisig cüzdanların farklı cihazların kombinasyonu ile Bitcoin saklama imkanı sunduğunu ifade eden Kaufman, bu sayede herhangi bir cihazın tehlikeye girmesi halinde diğer cihazlardan cüzdana erişimin mümkün olduğunu vurguladı.

Son olarak yazılımcı, şunları söyledi:

“Size tavsiyem, ihtiyaçlarınıza en uygun olan güvenlik önlemlerini tercih etmeniz. Ben sadece en kullanıcı dostu seçeneklerden en güvenli seçeneklere doğru kısa bir özet geçtim. Sıkı araştırma yapın, öğrenin, öğrendiklerinizi test edin ve zamanla güvenliğinizi daha da yükseltin.

Bu arada, ben güvenlik uzmanı değilim, yalnızca deneyimlerimi paylaşıyorum. Güvenli kalın.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!