Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Soygunu Yapan Hacker Grubundan İki Hayır Kurumuna 10 Bin Dolarlık Bağış

Siber suçlar gerçekleştiren bir grup, çeşitli şirketlerden milyonlarca dolarlık Bitcoin soygunu gerçekleştirdi. Grup, soygun sonrasında iki hayır kurumuna da 10 bin dolarlık -0.88 Bitcoin (BTC)- bağışta bulundu. Grup üyeleri tarafından şirketlerin paranın bir kısmının hayır için kullanılmasının adil olduğunu öne sürüldü.

BBC’ye göre Darkside isimli hacker grubu, 13 Ekim tarihinde konuyu duyuran bir blog gönderisi paylaştı. Paylaşılan gönderide grup, fidye yazılımları aracılığıyla yalnızca kazancı büyük olan şirketleri hedef aldığını belirtti. Açıklamalara göre saldırılar, şirketler istenilen fidyeleri verene kadar şirketlerin BT sistemlerini rehin tutuyordu.

Yapılan bağışların ise Children International ve The Water Project isimli iki hayır kurumuna gönderildiği belirtildi. Bağışlar için makbuzları internete yükleyen grup, 0.88 Bitcoin (BTC) karşılığında ödenen vergi ibrazlarını da gönderiyle birlikte paylaştı. Emsisoft’ta Tehdit Analisti olarak görev yapan Brett Callow’a göre hem paylaşılan makbuzlar hem de siber güvenlik şirketi yapılan soygun gerçek.

Callow, gerçekleşen olayla alakalı şu yorumlarda bulundu:

“Grub üyelerinin bu bağışlarla neyi başarmayı umdukları net değil. Suçlarını hafifletmek veya kendilerini bir Robin Hood gibi hissetmek istiyor olabilirler. Motivasyonları ne olursa olsun bu kesinlikle alışılmadık bir durum. Ayrıca bildiğim kadarıyla bu, siber suç olayının bir bağış olayıyla birlikte anıldığı ilk vaka.”

Bağışların yapıldığı kurumlardan biri olan Children International, bu hareketin hem ahlaki hem de hukuki açıdan rahatsız edici bulduklarını açıkladı. Kurum, bu sebeple parayı kabul edemeyeceğini belirtti. The Water Project ise olayla alakalı hala bir açıklamada bulunmadı.

Bağışlar, The Giving Block üzerinden yapıldı

Darkside, bağışlarını yaparken ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan The Giving Block isimli platformu kullandı. Bu platform, kripto para milyonerlerinin vergi indiriminden yararlanarak sosyal sorumluluık projelerine kripto para ile bağış yapmalarına olanak tanıyor.

bitcoin-soygunu
The Giving Block’un bağışları duyurduğu ve daha sonra sildiği tweet.

Platformun 14 Ekim’de Twitter üzerinden paylaştığı gönderide de iki adet 10 bin dolarlık Bitcoin bağışı duyuruldu. Ancak The Giving Block, olayların aslının ortaya çıkmasıyla tweeti hesabından kaldırdı. Daha sonra BBC’ye açıklamalarda bulunan platform, fonların çalınıp çalınmadığının ise hâlâ araştırıldığını söyledi. Bağışların çalıntı fonlar aracılığıyla yapıldığı ortaya çıkarsa mağdurlara iadelerin yapılması planlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!