Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FinCEN’den Rekor Bitcoin Mixer Cezası Geldi

FinCEN’in bir basın açıklamasında Bitcoin mixer geliştiricisi Larry Dean Harmon’a ceza verdiği açıklandı. FinCEN, Harmon’un geliştirdiği Bitcoin mikserleri Helix ve Coin Ninja’nın kara para aklamada kullanıldığını gerekçe göstererek bu cezayı verdiğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Finansal Suçları Engelleme Ağı (FinCEN),  Lightning Network Wallet Dropbit’in ve Bitcoin’in anonimleşmesini sağlayan Bitcoin mixer uygulamalarının (Helix ve Coin Ninja) arkasındaki kişi olan Larry Dean Harmon’un yönettiği Bitcoin mikserlerine 60 milyon dolar değerinde ceza verdiğini duyurdu. FinCEN’e göre, 2014 – 2020 yılları arasında Harmon’un sahip olduğu Bitcoin mikserleri 1 milyonun üzerinde BTC işlemi içinde en az 311 milyon dolar değerinde Bitcoin anonimleştirme işlemi yapıldı.

FinCEN Soruşturmasının Detayları

FinCEN, yaptığı açıklamada Harmon’un sahip olduğu mikserlerin yasal olmayan şekilde hizmet verdiğini öğrendikleri belirtti. Yani Harmon’un hem vergilerden kaçtığı hem de lisanslı platformların uymak zorunda olduğu bazı prosedürlere uymadığı iddia edildi.

Araştırmalara göre FinCEN, Bitcoin mikseri Helix aracılığıyla en az 356.000 bitcoin işlemi yapıldığını tespit ettiğini söyledi. Detaylara göre Harmon, Helix’i bir Bitcoin mikseri olarak kullandı ve müşterilerin dark web üzerinde ödeme yapabilmeleri için mikserin reklamını yaptı. Harmon daha sonra resmi kaydı bulunmayan Helix ile aynı şekilde çalışan Coin Ninja mikserini de hayata geçirdi ve faaliyetlerine devam etti.

Soruşturma kapsamında Harmon’un bazı yasal yükümlülüklerini kasıtlı olarak göz ardı ettiği ve Helix’i bu yükümlülükleri atlatmada kullandığı öğrenildi. Bu da FinCEN verilerine göre 1.2 milyonun üzerinde gerçekleşen işlemlerde müşteri adlarının, adreslerinin ve diğer bilgilerin toplanıp doğrulanmaması anlamına geliyor. Helix aracılığıyla faaliyet gösteren Harmon, topladığı minimum müşteri bilgilerine kadar her bilgiyi sildi.

Kara Para Aklama Faaliyetleri de Gündemde

Bu soruşturma, FinCEN verilerine göre Harmon’un kaçakçılardan dolandırıcılara kadar birçok suçlunun ağ üzerinde faaliyet göstermesine yardım ettiğini ortaya çıkardı. Bu nedenle Harmon’a verilen 60 milyon dolarlık cezanın yanında kara para aklamayı kolaylaştırma suçundan da cezai işlem uygulanmasının gündemde olduğu belirtildi. Açıklamaya göre, Bitcoin işlem kaynaklarını gizlemeye yardımcı olan Bitcoin mikseri kullanmanın yasa dışı olmadığı, ancak kara para aklamayı kolaylaştıran faaliyetlerin yapılmasına müsaade edilmesinin ve suçlularla birlikte bu tip işlere dahil olmanın yasa dışı olduğunu söyledi. Eğer Harmon’un mikserleri ABD yasalarına göre kayıt altında ise, AML/KYC yasalarına uygun hareket etme ve gereken işlemleri yapma yükümlülüğü altında olmak zorunda. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!