Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Tarihi: Tarihteki İlk Bitcoin Cüzdanı Neydi?

Günümüzde farklı özelliklere sahip yüzlerce Bitcoin cüzdanı olsa da, tarihin ilk BTC cüzdanı diğerlerinden oldukça farklı bir özelliğe sahipti. Bitcoin QT isimli cüzdan aslında full client modunda çalışıyordu. Bu da aslında söz konusu cüzdanın kayıt edilen bütün blockchain verilerini indirmesi gerektiği ve bunları senkronize etmesi gerektiği anlamına gelmekte.

İlk başlarda kayıt edilecek veriler çok az olduğu için bu pek sorun olmuyordu ancak daha sonra veriler arttıkça cüzdanın kullanılabilirliği azaldı.

Ethereum kurucu ortaklarından Vitalik Buterin ilk olarak 2012 yılında cüzdanı değerlendirdiğinde, bunun tam ağ düğümü olmasından dolayı bütün istemcinin indirilmesi gerektiğini ve bunun o tarihlerde 6gb olduğunu vurgulamıştı. Bitcoin blockchain ağının basın saatine göre boyutu ise 250 GB’a yaklaşıyor.

Bitcoin History Part 18: The First Bitcoin Wallet

Satoshi ilk Bitcoin cüzdanı üzerinde çalışmaya, Bitcoin protokolü hakkında çalışırken başlamıştı. Bitcoin QT’nin özel anahtarları ”wallet.dat” isimli bir klasörde saklanmaktaydı ve yıllarca bu dosyayı yanlışlıkla silen kullanıcıların hüzünlü hikayeleri gündemden düşmedi.

Bitcoin ekosisteminin o tarihlerden bu tarihlere geçirdiği evrim, kesinlikle takdire şayan. Bitcoin 10 yıl gibi kısa sürede bir yazılım olmaktan çok daha öteye, devasa bir sektör haline geldi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment