Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 15 Ekim 2019

7 Ekim (Pazartesi) hafta başında haftaya çok iyi bir hamleyle başlayan Bitcoin fiyatı 11 Ekim (Cuma)  hafta sonunun başında sürpriz bir hamleyle 400$ civarında bir düşüş yaşadı. Bir önceki analiz yazımızda fiyatın iyi bir hafta yaşayacağını ancak hafta sonuna doğru ayı hakimiyetinden kurtulamayan fiyatın tekrar düşüşe geçeceğine işaret etmiştik. 14 Ekim hafta başı itibariyle hala ayıların piyasaya egemen durumda olduklarını ve bu durumu değiştirmek için boğaların hala bir hareket planının olmadığının altını çizmek gerekir. Boğaların hamlelerine karşılık daha güçlü hamleler yapan ayıların piyasada daha fazla söz sahibi olduklarını birçok teknik analiz enstrümanı kullanarak tespit etmek mümkün.

Büyük resimden başlayarak teknik tespitlerimize başlayalım.

Haftalık grafiğe Bollinger Bantları aracılığıyla kısa bir bakış atarak bile piyasanın ayı hakimiyetinde olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Bollinger orta bandının altında ve göreceli olarak uzağında kalan fiyatın ayı bölgesinde mahsur kaldığını, bu bölgeden kurtulmak için zayıf hamleler yaptığını ama yine de bir çaba içinde olduğunu söyleyebiliriz. Hafta içinde çok mümkün görülmemekle beraber büyük ve hacimli bir hamle yapamadığı sürece fiyatın ayı bölgesinde kalmaya devam edeceğini öngörebiliyoruz. Bununla beraber haftalık grafikte oluşan doji mum çubuğu yapısının bu haliyle kapanması durumunda işlerin daha da kötüye gideceğine işaret etmekte fayda var. Ek olarak dojinin yukarı doğru yapı değiştirmesi durumunda yeşil gövdenin gücüne bağlı olarak fiyatlarda önümüzdeki hafta bir artışın işaretinin yaşanabileceğini de akılda tutmak gerekir. Ancak bu söz konusu dojinin haftayı nasıl kapatacağına bağlı olarak değişecektir.

Tekrar ve ısrarla üzerinde durulması gereken önemli bir yapı Death Cross oluşumu. Boğa piyasasından ayı piyasasına keskin bir geçiş anlamı taşıyan Ölüm Kesişimi; 50 günlük kısa hareketli ortalamanın 200 günlük uzun hareketli ortalamayı yukarıdan aşağı kesmesiyle oluşan ve fiyatların hiç istenmeyen yerlere kadar gidebileceğini gösteren bir teknik yapıdır. Yaşanması durumunda 8.000$, 7.500$, 6.500$ ve 6.000$ gibi kademeli ama hızlı bir fiyat düşüşü görülecektir.

Bu yılın sonuna doğru Bitcoin fiyatında yeni bir rekor denemesi olacağı, içinde bulunduğumuz ayın sonlarına doğru fiyatın tekrar 14.000$-16.000$ seviyelerine geleceği, vs. gibi birçok yazı, paylaşım ve haber ortalıkta dolaşıyor. Gerçek şu ki, fiyat 200MA’nın altında kaldığı ya da onu yukarı doğru kesmediği sürece bunların hiç birisi söz konusu olmayacaktır. Fiyatın 200MA’yı önümüzdeki iki hafta içinde kırması grafiğe göre çok mümkün görünmese de olasılık dahilindedir.

Bu nedenle duyduklarınıza değil kendi bildiklerinize, kendi bilginize olan güveniniz çok daha değerlidir. Bu yüzden sizlere Kişiye Özel Eğitimleri önermeye devam edeceğim. teknikanalizegitimi.com

Günlük grafikte göze çarpan bir başka önemli yapı ise ters bayrak oluşumu. 4 saatlik grafik incelendiğinde günlük grafikte oluşması muhtemel ters bayrak formasyonun hazırlıklarının yapıldığını söylemek mümkün. Fiyatın üçgen yapıların dışına aşağı yönlü çıkmadan hemen önce oluşan bayrak formasyonları Bitcoin fiyat hareketleri içinde her zaman görmeye alıştığımız ve buna göre kendimizce önlemler aldığımız teknik analiz sinyallerinden birisidir. Günlük grafikte oluşması muhtemel bayrak/flama formasyonlarının ön hazırlığının 4 saatlik grafikte, 4 saatlik grafikte oluşacak olan bayrak/flama formasyonlarının hazırlığının 1 saatlik grafikte yapıldığını bilmek, grafikleri buna göre okumak değerli bir ayrıntıdır.

Yukarıdaki günlük grafikte oluşması muhtemel büyük ters bayrağın bir başka öncü habercisi, yine günlük grafikte oluşacağı görülen başka bir ters bayrak formasyonu. Önümüzdeki birkaç gün içinde fiyatların aşağı doğru bir hamle içine gireceğinin habercisi durumunda. Ayrıca RSI + MA50 korelasyonu da hem RSI’ın 50 denge çizgisinin altında olması hem de RSI/MA kesişimi fiyatların ayı hakimiyetinde ve düşme eğilimi içinde olduğunu göstermesi açısından son derece değerli bir bilgi oluşturuyor.

Tüm bu olumsuz senaryoların dışında Bitcoin fiyatlarını harekete geçirecek önemli katalizörler ve haberler söz konusu olacak olursa fiyatlarda az da olsa bir artış trendi görebiliriz. Teknik açıdan baktığımızda çok olası görünmemekle beraber her zaman mümkün olabileceği ihtimalini akıldan çıkarmamak doğru olur.

Kendi analizini kendi yapmak isteyenler için kişiye özel Teknik Analiz eğitimlerini incelemenizi öneririm.

teknikanalizegitimi.com iletişime geçin.

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

 

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment