Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 16 Kasım 2018

Merhaba bugün 16 Kasım 2018,

Dün yaşanan ve birçok yatırımcının paniğe kapılmasına neden olan Bitcoin fiyat hareketinin nedenleri için ortaya atılan bir çok iddia var.

  • Bitcoin çöküşü başladı,
  • 109.000 BTC Binance’da satış işlemi gördü,
  • Kripto pazarında kan banyosu,
  • Ayıların büyük hamlesi,
  • Bitcoin ölüm taklasını atıyor,
  • Bitcoin’in ait olduğu yer sıfır$,
  • Bitcoin tüpsüz derin dalışa geçti,
  • Boğalar artık yenildi.

Yabancı forumlarda ve kripto haber sitelerinde bunlara benzer bir çok tanımlamayla karşılaşmak mümkün. Bir zamanlar ülkemizde moda olan bir söz vardı; “Ağızı olan konuşuyor” diye. Bence durum bundan çok da farklı değil. Bitcoin’in her düşüş hamlesinde birçok felaket tellalı bunu bir fırsat olarak görmüş ve sanki Bitcoin’den intikam alırcasına onu yerden yere vuracak yazılar kaleme almışlardır. Bu hiçbir zaman değişmeyecek ve fiyatın aşağı yönlü her hareketini bir fırsat bilip yine kripto pazarını itibarsızlaştırmaya çalışacaklardır. Göz ardı ettikleri ya da fark ettikleri halde yüzsüzlüğe vurdukları şeyse bütün bu düşüşlerin ardından fiyatın hızla toparlanma eğilimine girdiği ve tekrar canlandığıdır.

Kripto pazarını bilinçli ve istikrarlı bir şekilde takip eden herkes bilir ki dün yaşanan düşüş ne ilk ne de son olacak.

16.11.2018  bitcoin
16.11.2018 bitcoin

29 Ekim 18,

11 Ekim 18,

24-25 Eylül 18,

17 Eylül 18,

05 Eylül 18,

31 Temmuz 18.

Bunlar dünkü fiyat hareketinin ikiz kardeşleri. Bitcoin’in / kripto paranın doğası gereği yakın geçmişte olduğu gibi uzak geçmişte de benzer hamleler yaşandı, yaşanacak. Tüm bu fiyat düşüşlerinin ardından mutlaka yukarı yönde bir hareket gerçekleşmiş, yapılan düzeltmelerin ardından fiyat kendisine yön bulmuş gerek kısa vadeli yatırımcılarını ve gerekse uzun vadede bekleyenleri güldürmeyi bilmiştir.

6.000$’lık büyük destek kırılırsa Bitcoin’in dibe olan düşüşü engellenemez gibi görüşler yatırımcının moralini bozmakla kalmıyor, daha fazla zarar etmemek için elindeki yatırımını da bozdurmaya sevk ediyor. Halbuki 6.000$ büyük(!) destek seviyesi o kadar da abartılacak bir fiyat noktası değil. Çünkü ayı piyasası geçtiğimiz son birkaç ay boyunca hüküm sürdüğü için bu seviye istikrarlı bir şekilde kaldı.

Sonuç olarak yaşanan bu son hareket tamamiyle teknik bir hamle.

Coinmarketcap’e göre 2000’nin üzerinde piyasada olan kriptolar yepyeni teknolojilerle ve kurumsal olarak benimsenme hamleleriyle yeni ekonomi dünyasında yerini alıyor. Alttan gelen her yeni kripto parayı inceleyecek olursak her biri bambaşka ve ileri teknolojik alt yapılara sahip olarak ortaya çıkıyor. Bu gelişim hız kaybetmeden devam edecek.

Bunun yanı sıra kripto pazarı o kadar renkli ve hareketli ki, Bitcoin’in bu düşüşü sırasında %100 ile %500 arasında değer kazanan alt coinler oldu. Bu da bize fırsatların hiçbir zaman bitmeyeceğini, piyasanın iki yönlü hareketinde bile kazanmak için yeni fırsatlar olduğunu gösteriyor.

Bir çok açıdan teknik analize bakacak olursak,

Bollinger Bantları; Fiyat alt banda değmekle kalmamış güçlü bir şekilde kırmış. Bilindiği gibi Bolinger Bantlarında fiyat bantlara değdiği zaman kesinlikle içeri dönme eğilimi sergiler. Hele bu değme bantları aşacak şekilde gerçekleşirse fiyat hızla içeri dönecektir.

16.11.2018 bitcoin 2
16.11.2018 bitcoin 2

RSI (Göreceli Güç Endeksi); Aşırı satım bölgesi 30 çizgisini kırmış, alım fırsatlarının yanı sıra boynunu yukarı kırma eğilimiyle tekrar kuzey yönünde harekete geçebileceği sinyallerini veriyor.

16.11.2018 bitcoin 3
16.11.2018 bitcoin 3

Hareketli Ortalamalar; Fiyat MA200, EMA144, MA50 ve MA20’nin altında seyrediyor. Herhangi bir Golden Cross’tan  bahsedemeyecek olsak da ortada Death Cross’ta yok. Fiyat kısa vadeli ortalamaları yukarı yönde kesme eğiliminde.

16.11.2018 bitcoin 4
16.11.2018 bitcoin 4

MACD Weighted (Moving Average Convergence Divergence Weighted); Aşağı yönde ilerlemeye devam eden iki farklı vadedeki ortalama kesişme sinyalleri veriyor. Bu kesişme aşağıda gerçekleşeceği ve kısa vadelinin uzun vadeliyi hızla kesme eğiliminin yüksek olması nedeniyle fiyatın kuzeye doğru harekete başlayacağını söylemek yanlış olmaz.

16.11.2018 bitcoin 5
16.11.2018 bitcoin 5

Tüm bunlara ek olarak bu yazıya eklenmeyen ve bilinen diğer bütün teknik analiz yöntemleri fiyatın artma isteği içinde olduğunu gösteriyor.

Kısaca söylemek gerekirse;

  • Dün yaşananlar daha önce de yaşandı.
  • Yaşanmaya devam edecek.
  • Panik yapmak, panik satışlarına eğilim göstermek büyük hata olur.
  • Olumsuz birçok senaryo ortaya atılmaya devam edecektir.
  • Yeni dünya ekonomisi Bitcoin’e güvenmektedir.
  • Yaşanan düşüş teknik bir sonuçtan kaynaklanmaktadır.
  • Her düşüşün ardından mutlaka bir çıkış olmuştur, olacaktır.
  • Teknik analiz verileri bu çıkışın sinyallerini vermektedir.
  • bitcointeknikanaliz.com teknikanalizegitim.com size kendi analizlerinizi yapma fırsatını vermeye devam ediyor.

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment