Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada, İngiltere ve Singapur Merkez Bankaları, Sınır Ötesi Ödemelerde Kripto Para Kullanmaya Başlayabilir!

Kanada, İngiltere ve Singapur‘un Merkez Bankaları, ”merkez bankası destekli dijital para birimlerinin” (CBDC), sınır ötesi ödemelerdeki zorlukların aşılması için kullanılabileceğine dikkat çekti.

Bank of England, Bank of Canada ve Monetary Authority of Singapore tarafından ortaklaşa hazırlanan bir rapora göre, CBDC’ler 24 saatlik mevcudiyetleri, anonimlik özellikleri ve katılımcılar için olan diğer riskleri azaltması avantajları sayesinde, sınır ötesi ödemeler için oldukça mantıklı bir tercih olabilir. Söz konusu bildiride perakende veya toptan CBDC’lerin kullanılabileceğine dair açıklamalar da mevcut.

Üç Model Var

İlk toptan CBDC modeli olarak belirtilen proje, sadece ilgili ülke ve yetki bölgesi veya eyalet içerisinde transfer edilebilir ve başka yetki bölgelerine transfer için kullanılamaz. Sonuç olarak bu model merkez bankalarının yerel bankalarla para transferi yapması için kullanılabilir ve ticari bankaların bir tür kripto para cüzdanı açmasını gerekli hale getirir.

İkinci model ise, yerel yetki bölgelerinin veya eyaletlerin dışında yapılacak transferler için de kullanılabilir. Bu model gereğince her merkez bankası birden fazla CBDC tokeni için destek sağlamak zorunda ve ticari bankalar da birden fazla kripto para cüzdanına sahip olma yükümlülüğü altına giriyor.

Üçüncü ve en geniş model ise, birden fazla para birimi ile destekli olan ve projeye katılan bütün isimlerin yetki bölgelerinde, ülkelerinde işlem yapılabilecek bir CBDC. Ancak raporda belirtilenlere göre bu modelin belirli dezavantajları var ve bunların başında bir kaç ülke para birimi tarafından destekli olunması geliyor. Tek bir para birimine sahip olmayan söz konusu model, çok fazla volatiliteye ve potansiyel manipülasyona maruz kalabilir.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment