Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 18 Temmuz 2019

Merhaba,

Bitcoin her zaman olduğu gibi öngörülebilir hareketlerle kimi yatırımcısını güldürürken kimi yatırımcısını da üzmeye devam ediyor. Mütevazi bir yükselişin ardından 10.000$’lık engeli aşamayan kripto lideri için yolculuk sona ermedi devam ediyor. Boks ringlerinde görmeye alışkın olduğumuz sağlam bir yumruktan sonra sendeleyip yere düşen boksörün başına gelip hakemin saymaya başlaması ve ardından boksörün yüksek bir motivasyonla ayağa kalkıp maça devam etmesi gibi Bitcoin de hakemin saymaya başlamasından hemen sonra hızlıca toparlanmayı başardı.

10 Temmuz itibariyle başlayan ve kendini çok fazla belli eden bir düşüş trendini yaşadık. Fiyatın hep yukarı hamle yapacağını bekleyenler ve bunu umanlar “Elliot Dalga Prensibi” denen ve teknik analizin olmazsa olmazlarından olan hatta tek başına bir teknik analiz yöntemi olan bu sihirli değneğin varlığından haberdar olmayanlardı. Şöyle ki;

Günlük grafik + 4 saatlik grafik ve + 1 saatlik grafik deyim yerindeyse bağıra bağıra Elliot Dalga Prensibini gösteriyor. Günlük grafikte 13 Temmuz’da, 4 saatlik grafikte 13 Temmuz saat 19:00’da ve saatlik grafikte 14 Temmuz saat 10:00 itibariyle bu oluşumu görmek ve buna göre pozisyon açmak gerekirdi. Dalga prensibi tek başına bir teknik analiz yöntemi olmasına rağmen Fibonacci ile beraber kullanılmalıdır. 5+3 dalgadan oluşan prensipte her bir dalganın içinde 5+3’lük bir başka dalga vardır ki bu da prensibin çalışıp çalışmayacağının bir teyididir.

Bununla beraber günlük grafikte oluşmuş olan çift tepe formasyonu da çok net bir şekilde göze çarpmaktadır.

Boyun çizgisi kadar bir düşüşün beklenmesiyle beraber aşağıdaki 2 destek kanalına kadar inmesi de muhtemeldir. Aşağı yönlü trend devam ettiği sürece grafikteki destek kanallarında dolaşan fiyatlar görebiliriz.

Bunlara ek olarak bir düşüşün geldiğini bize haber veren bir başka gösterge daha vardı.

“Korku ve Açgözlülük Endeksi”

Sitedeki açıklamayı aynen yazıma ekliyorum.

Kripto piyasası davranışı çok duygusaldır. İnsanlar pazar yükselirken açgözlülük eğilimindedir ve bu da FOMO ile sonuçlanır (eksiklik korkusu). Ayrıca insanlar koinlerini, sık sık kırmızı sayıları görmenin irrasyonel reaksiyonunda satarlar. Korku ve Açgözlülük Endeksimizle, sizi kendi duygusal aşırılıklarınızdan kurtarmaya çalışıyoruz. İki basit varsayım vardır:

  • Aşırı korku; Yatırımcıların çok endişeli olduğuna dair bir işaret olabilir. Bu bir satın alma fırsatı olabilir.
  • Yatırımcılar çok açgözlüolduklarında, pazar için bir düzeltmenin gerekli olduğu anlamına gelir.

Bu nedenle, Bitcoin piyasasının mevcut hissiyatını analiz ediyoruz ve sayıları 0’dan 100’e kadar basit bir metriğe sıkıştırıyoruz.

Sıfır “Aşırı Korku”, 100 “Aşırı Açgözlülük” anlamına geliyor. 

Burada aşırı korku endeksinin 19 gibi bir rakama inmiş olması yatırımcıların çoğunun panik yapmış olduğunu gösterir. Panik yapmış olan yatırımcılar ellerindekileri hızla çıkarmaya başlarlar. Bu fiyatların düşüşünü beraberinde getirir. Korku ve Açgözlülük Endeksinin günlük olarak takip edilmesi piyasanın yönünün ne tarafa akacağını önceden kestirmemiz ve pozisyonlarımızı buna göre belirlememiz konusunda büyük önem taşır.

Ayrıca fiyatın her iki tarafta da nereden döneceğini, nerelerde güçlü destek ve direnç olduğunu bize gösteren çok güçlü bir araca daha değinelim. Bu basit araç bile bize fiyatın düşüş habercisiydi.

“Kripto para Teknik Konfüzyon Göstergesi”

Kripto para Teknik Konfüzyon Göstergesi, göstergelerin sıkışıklığının, hareketli ortalamaların, Fibonacci seviyelerinin, Pivot Noktalarının, vb. olduğu fiyat seviyelerini bulmak ve belirlemek için kullanılan bir araçtır. Farklı stratejiler için temel olarak kullanılır.

Bu araç ile fiyatın nerede bir destek bölgesi veya direnç bölgesi bulabileceğini ve nerede işlem kararları alabileceğinizi kolayca belirlemek mümkündür. Kısa vadeli bir trader iseniz, karşı trend stratejileri için doğru giriş noktalarını bulabilirsiniz. Orta ve uzun vadeli bir trader iseniz, bu araç orta/uzun vadeli eğilimler sırasında pozisyonları geri alabileceğiniz fiyat seviyelerini önceden bilmenizi sağlar.

Aslında fiyatın aşağı yönlü hareketinin bir sürpriz olmadığı hatta Trump ve Libra’nın da bunda çok fazla etkili olmadığı ama teknik araçların bu düşüşü önceden bize haber verdiğini söylemek doğru olur. Kısacası “Bilgi”ye sahip olan, “Bilgi”yi kullanabilen herkes fiyatın bu hareketini öngörebilirdi.

“Bilgi”ye sahip olmak ve onu kullanmak isteyenler için teknikanalizegitimi.com

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

 

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment