Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 9 Ağustos 2019

Bitcoin koordinatlarında henüz bir değişiklik yok. 12.000$ kuzey kırılırsa Kuzeye 15.000$ ve üstüne doğru hareket eder, 11.500$ güney kırılırsa Güneye 9.000$’a doğru yol almaya başlar.

Bitcoin ile ilgili fiyatları da olumlu etkileyeceği düşünülen bir yeni haberle yazımıza başlayalım.

Bitcoin Hash Oranı saniyede 80 Quintillion Hash’e (80 EH/s) ulaştı. Bitinfocharts’tan alınan verilere göre Bitcoin işlem gücü tarihi bir zirveye ulaştı. Bu ne demek? Örneğin,  artık ağa sızmak çok fazla zaman alacağı ve maliyetli olacağı için Bitcoin ağı çok daha güvenli hale geldi. Ayrıca yüksek hash oranı bir sonraki bloğu bulmak ve ödülü almak için matematiksel denklemin çözülmesini daha kolay bir hale getireceği için daha fazla madencinin iş başı yapması anlamı da taşır. Ek olarak analist ve gazeteci Max Keizer’in dediği gibi yüksek hash oranı fiyatların artmasına neden olur. Ağın genel sağlığı açısından son derece iyi olan bu gelişmelere Bitcoin işlem hacminin artması gerçeğini de ekleyince buz dağının altında göremediğimiz kısımlarda güzel haberler hazırlanıyor demektir.

Grafik bazında çeşitli analizler yapmaya çalışalım.

Grafikte, düşen bir kanalın içinde zirve yapan bir fiyat hareketi var. Öncesinde tepe ve dip denemeleri yapmış ve son olarak genel bir düşüş trendinin ardından kendisine yukarı yönde bir rota çizmiş. Aşmaya çalıştığı yer 12.000$ engeli. Tam bu nokta hayatta kalma ile pes etme arasındaki ince çizgi. Aslında bir dönüm noktası. Burayı kırması halinde fiyat tahminleri 13.500$’dan başlayıp şimdilik 17.000$’a kadar gidiyor.

Bir başka grafiğe farklı açılardan bakalım.

12.000$ ile 11.500$ arasında sıkışmış vaziyette kendisine yön bulmaya çalışan fiyat, aynı zamanda Bollinger Bandının da içinde yatay hareket etme eğiliminde. Bollinger bandının alt ve üst bantlarına baktığımız zaman fiyatın kedi piyasasına girdiğini ve bir süre daha böyle yol alacağını söyleyebiliriz. Macd W ve klasik Macd sıfır çizgisinin üzerinde bir yukarı birleşme olabileceği sinyalini veriyor. Sıfırın üzerindeki bu türde birleşmeler güçlü fiyat hareketlerinin önemli göstergeleridir. Bunlara ek olarak RSI da 50 dengesinin üzerinde ama yatay olarak yoluna devam ediyor. Tüm göstergeler fiyatın kuzeye gitme isteğinin çok fazla olduğuna işaret ederken, unutmayın ki yatay hareketlerden hemen sonra mutlaka bir trend başlangıcı olur. Bu başlangıç yukarı ya da aşağı gerçekleşir ama umarım bu seferki yukarı olur.

Mum Çubuklarının gözünden fiyatın durumuna bakalım.

Günlük grafikte iki tane ayı mum formasyonu ve bir tane de doji uyarısı görülüyor. “Bearish Harami” yani hamile ayı formasyonu piyasadaki uyumsuzluğun bir işaretidir. Yukarıdaki analizlere destek sağlayan bu formasyondan sonra ortaya çıkan “Doji Ayı” ise bize şunu söylüyor; bir sonraki mumda fiyatlar düşmeye başlayacak. Nitekim bir sonraki mum güne düşüşle başlıyor. Doji ayı formasyonu yükseliş trendi içinde gerçekleşir. Piyasa boğaların kontrolü altındayken oluşur ve bir değişikliğin habercisidir. Dojiden sonraysa “Bearish Engulfing” yani yutan ayı formasyonu oluşmuş ki bu da bize şunu söylüyor; piyasada ciddi bir yükseliş trendi var. Hakimiyet boğalarda ama bu yükseliş artık gücünü kaybetmeye başladı ve ayılar yavaş yavaş piyasayı ele geçirmeye başladı. Bu durumda yarın oluşacak olan mum çubuğunu tahmin edebiliyoruz. Tabi her zaman olduğu gibi öngörülemeyen durumlar söz konusu olursa fiyatın farklı yönlere hareket edebileceğini aklımızdan çıkarmayacağız.

Hadi birde hareketli ortalamalara bakalım.

Kısaca, hareketli ortalamalara göre fiyat boğa hakimiyeti altında ve bu bir süre daha devam edecek izlenimi veriyor. MA20 ve MA50’nin olası kesişimi ise fiyatın artma eğilimi içinde olduğunu, buna hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyor.

Teknik analize hangi açıdan bakarsanız bakın aslında hep aynı sonucu görürsünüz. Zaman zaman yorum farkları ortaya çıksa da fiyat bildiğinden şaşmaz ve yapmak istediğini her zaman yapar. Bize düşen fiyatın hareketlerini doğru yorumlamak olmalıdır. Aynı grafiğe bakıp farklı sonuçlara ulaşmaktansa doğru yorumları yapabilmek değerli olandır. Yanılma payı en düşük şekilde yorum yapabilmek ve başarılı işlemler gerçekleştirebilmek için teknik analizi doğru ve eksiksiz öğrenmek en akıllıca hamle olacaktır. Teknik analiz eğitimi için adres;

teknikanalizegitimi.com

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment