Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Altcoin Yatırımcıları Bugünkü ECB Toplantısına Dikkat!

Bitcoin ve altcoin fiyatları dünkü düşüş sonrasında yeniden yükseliyor. Piyasalarda gözler bugünkü ECB toplantısına çevrilmişken bunun kripto para fiyatlarını nasıl etkileyeceği de merak ediliyor.

Kripto para piyasasının toplam değeri 24 saat içerisinde 324 milyar dolardan 337 milyar dolara yükseldi. Bu sırada Bitcoin (BTC) neredeyse %2, Ethereum (ETH) ise neredeyse %9 oranında değer kazandı. Ayrıca DeFi projeleri de geçen gün yaşanan düşüşün ardından toparlanmaya başladılar. DeFi pazarı YFI, Aave, Sushiswap gibi projelerin etkisiyle %19’luk bir iyileşme yaşadı.

Bitcoin ve altcoin yatırımcıları ilerleyen saatlerde ne yaşanacağını merak ediyorlar. Bu sırada birçok uzmanın gözü Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından düzenlenecek olan toplantıya çevrilmiş durumda. Peki uzmanlar bu toplantıdan ne bekliyorlar?

ECB Toplantısından Beklenenler

Avrupa Merkez Bankası bugün yapacağı toplantıda alınan politika kararlarını TSİ 14:45’te açıklayacak. Toplantıda Koronavirüs ile nasıl mücadele edileceği, para politikalarında herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı, EUR/USD kuruna nasıl bir tepki verileceği görüşülecek.

Uzmanlar ECB toplantısından radikal bir karar çıkmayacağını, banka politikalarının değiştirilmeyeceğini düşünüyorlar. ECB ekonomik iyileşme sürecinin yavaşlaması ve euronun dolar karşısında Mart 2020’den bu yana %8 oranında değer kazanmış olması ile birlikte bazı politikalarını revize etmek zorunda kalabilir. Fakat uzmanlar bunun bugün netleştirilmeyeceği görüşündeler.

BNP Paribas analistleri bugünkü toplantının kısmen durgun geçmesini bekliyorlar. ECB’nin radikal bir karar almayacağını savunan analistler, toplantıya dair şu notu paylaştılar:

“ECB’nin elinde euronun yükselişine karşı kullanabileceği bir araç kalmadı. Döviz kurundaki bu hareketliliğe karşı muhtemelen sadece sözlü bir şekilde tepki gösterecekler. Bunu yaparken daha temkinli ve dengeli politikalar izlemeyi sürdürecekler.”

Enflasyon Kaygıları Sürüyor

ECB euronun dolar karşısında bu kadar değer kazanmış olmasından pek memnun değil. Çünkü euronun bu kadar değerlenmiş olması, enflasyon oranını kontrol etmeyi zorlaştırıyor. Reuters’ın haberine göre Berenberg ekonomisti Florian Hense konuyu şöyle özetliyor:

“Euro güçlenirse daha ucuza ithal ürün alırsınız. Ama bu; Eurozone’daki ihracatçılar arasındaki rekabeti artırır ve Avrupa ekonomisinin mali durumunu sıkılaştırır.”

Pound Sterling Live kurucusu Gary Howes ECB’nin mevcut döviz kurundan pek memnun olmadığını savunan isimler arasında yer alıyor. Kendisi ECB toplantısı ile ilgili kaleme aldığı yazısında şu notu paylaşmakta:

“Avrupa’daki ihracatçılar euro değer kazandıkça diğer ülkelerdeki ihracatçılarla daha fazla rekabet etmek zorunda kalıyorlar. Bu, ürün fiyatlarında deflasyon etkisi yaratıyor. ECB bu yüzden enflasyon oranını %2’ye çıkarmakta zorlanıyor.”

Bitcoin ve Altcoin Fiyatları Etkilenir mi?

Avrupa Merkez Bankası toplantısının Bitcoin ve altcoin fiyatlarını ne kadar etkileyeceği elbette merak konusu. Kripto para piyasasının toplantı öncesinde yükselişe geçtiği biliniyor. Ancak toplantıdan radikal bir karar çıkmaması, kripto para piyasasının da kısmen durgun bir grafik çizmesi ile sonuçlanabilir.

Daha uzun vadeli bir tabloya bakıldığında ise kripto para piyasasının yükselişe geçmesi mümkün olabilir. ECB %2’lik enflasyon hedefini tutturabilmek için euroyu değersizleştirmek durumunda kalabilir. Bitcoinist gibi kaynaklar ECB’nin böyle bir durumda yıl sonuna doğru büyük bir teşvik paketi hazırlayabileceğini öne sürüyorlar. Eurozone’daki enflasyon oranının artması ise Bitcoin ve altcoin fiyatlarının yukarı yönde seyretmesine yol açabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment