Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Tesla Hisseleri ile Yükselecek mi?

Tesla, dün yaşanan %21’lik düşüşten sonra bir toparlanma gösterdi; aynı zaman sularında Bitcoin fiyatında da bir artış baş gösterdi. Peki bu korelasyon, ileride Bitcoin için bir yükseliş habercisi olabilir mi?

Teknoloji hisselerinde son günlerde yaşanan çakılmanın ardından Tesla dün erken saatlerde %21 oranında bir kayıp daha yaşadı. Tesla günün geri kalanında ise %10’un üzerinde toparlanma gösterdi ve aynı zamana denk gelen bir süreçte Bitcoin fiyatında da bir yükselme görüldü. Bu tesadüf, Bitcoin’in geleneksel piyasalara giderek artan duyarlılığının bir kanıtı olarak yorumlandı.

Tesla Neden Düştü?

Piyasa uzmanları, Tesla hisselerinin değer kaybı için 2 ana sebep üzerinde hemfikir olmuş durumdalar. Bunlardan ilki; Tesla’nın açıklanan S&P 500 (SPX) endeksine dahil olamaması. Çoğu yatırımcı SPX endeksinin Tesla hisselerini kapsayacağını bekliyordu ve açıklanan verilerde Tesla’nın yer almaması, yatırımcıları hisseleri satmaya teşvike etmiş olabilir. Baird analistlerinden Ben Kalio’ya göre Tesla’nın S&P 500’e katılımının gecikmesi ile hisse senetleri ciddi bir baskı altına girmiş oldu.

Sebeplerden bir diğeri ise, geçtiğimiz günlerde teknoloji hisselerinin düşmesiyle ABD borsasında genel anlamda bir düşüş gözlemlenmesi. Dünyanın en büyük 6 teknoloji şirketi, yalnızca 3 gün içerisinde 1 trilyon dolar kayıp yaşadı. Dünkü %21’lik düşüş ile birlikte Elon Musk da servetinde 16 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı. BBG Milyarderler listesine göre Musk böylece tek bir günde yaşanan en büyük servet kaybı rekorunun sahibi oldu.

Bitcoin’in Tesla ile Yükselişe Geçmesi Mümkün mü?

BTC de S&P 500 endeksi ile giderek artan korelasyonu nedeniyle Tesla hisseleriyle aynı rotayı izlemiş gibi duruyor. Açıklanan verilere göre, BTC ve ABD hisse hareketleri arasındaki uyum salgın öncesi döneme göre çok daha yüksek. Son 24 saat içerisinde BTC ve teknoloji hisselerinin ayn anda çekilme göstermesi ve toparlanması da bu korelasyonu destekledi.

Bitcoin-Tesla-S&P500
Bitcoin ve S&P 500 endeksi grafiği. Kaynak

Bu süreçte BTC ve Tesla hareketlerindeki uyum, kesin olmamakla birlikte gelecek için bir fiyat artış habercisi olabilir. Ağustos ayında hem Bitcoin hem Tesla parlak günler yaşarken, Tesla hisseleri ve BTC Amerika’da en çok ilgi gören 2 varlık oldular. Kurumsal ya da büyük çaplı yatırımcılardansa, perakende alımlar bu iki varlığı TradingView‘da en çok görüntülenenler listesinde zirveye taşımıştı. İleride de olası bir yükseliş trendinde birlikte hareket etmeleri olası gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment