Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Kripto Para Piyasası Düşüşü Hakkında Önde Gelen Uzmanların Teorileri!

Bitcoin ve kripto para piyasası, 14 Kasım Çarşamba ile 15 Kasım Perşembe tarihlerinde, belki de 2018 yılının en sert düşüşlerinden birisini yaşadı ve piyasa bir anda 210 milyar dolardan 183 milyar dolara kadar geriledi ve 27 milyar dolara yakın zarar etti.

Coinmarketcap

Bitcoin Cash fiyatındaki %18’lik düşüşün tetiklediği düşünülen çakılmada, neredeyse piyasadaki bütün kripto para birimleri rekor bir satış baskısı yaşadı.

Ağustos ayı ile Kasım ayı arasında rekor seviyelerde bir volatiliteye sahip olan Bitcoin ise, 12 saatten kısa bir sürede %11’den daha fazla değer kaybı yaşadı. Bitcoin ve kripto para piyasasının bu denli düşüşü, piyasanın ünlü isimlerinden de çeşitli teorilerin öne sürülmesine neden oldu.

Aralarında BKCM CEO‘su Brian Kelly ile Coinshares yöneticisi Meltem Demirörs‘ün de bulunduğu uzmanlar, Bitcoin Cash ile Bitcoin SV arasındaki hash savaşının, Bitcoin ve kripto para piyasasında yaşanan düşüşün en büyük tetikçisi olduğunu vurguladı.

Bitcoin ve Kripto Para Piyasası Düşüşünü, Bitcoin Cash Tetikledi

Demirörs ve Kelly

CNBC’nin Fast Money programına katılan Brian Kelly, geçtiğimiz günlerde yaşanan Bitcoin Cash hard fork’unun ve ortamın gerginleşmesinin, yatırımcının kripto para piyasasına olan güveninin sarsılmasına neden olduğunu ifade etti.

”Cidden sessiz bir dönemin, ve Bitcoin tarihinin neredeyse en düşük volatiliteye sahip sürecinin ardından, birden bire olaylar patladı, peki tam olarak ne oldu? Geçtiğimiz sene Bitcoin’den forklanan Bitcoin Cash, bir hard fork yapıyor. Şu an, bir hard fork yaptığınızda, genellikle herkes buna katılır. Ancak bu özel olayda, herkes katılmıyor. Bu yüzden kendimize bir kripto iç savaşı edindik ve piyasadaki insanlar endişelenmeye başladı.”

Bitcoin Cash 15 Kasım tarihinde başarılı bir şekilde hard fork’u gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra Calvin Ayre, Craig Steven Wright ve CoinGeek tarafından liderlik edilen başka bir ağ Bitcoin SV de kendi işlemlerine devam etmeyi sürdürdü ve elimizde iki adet platform olmuş oldu.

SV camp tarafından işletilen bir madencilik havuzu olan SVPool, 16 Kasım tarihinde ilk geçersiz blok kazımını gerçekleştirdi ve Bitcoin SV isimli ağı oluşturdu. Bitcoin Cash ile Bitcoin SV arasındaki kavgadan önce, Faketoshi Craig Wright, Bitcoin Cash’e %51 saldırısı yapmakla ve Bitcoin fiyatını 1.000 dolara indirmekle tehdit etmişti. Wright saldırı için Bitcoin Cash ağında geçersiz blok kazacak gücü elde edebileceğini ve protokolü sabote edebileceğini vurgulamıştı.

16 Kasım tarihinde hash rate ve kazılan blok sayısı konusunda bir diğerine üstün gelen platform ise, Roger Ver ve Jihan Wu‘nun desteklediği Bitcoin ABC oldu. Eğer önümüzdeki günlerde de ABC, SV’nin önünde olmaya devam ederse, SV tehdit ettiği gibi bir %51 saldırısı gerçekleştirme şansı bulamayabilir.

Coin.dance

Kelly de bu duruma ithafen, Bitcoin ve kripto para piyasalarındaki düşüşün, geçici olacağını vurguladı:

”İnsanlar hem Bitcoin hem de Bitcoin Cash piyasalarından, ağlarının yavaşlayabileceğinden, bunun işe yaramayabileceğinden, yazılım güncellemesinin gerçekleşmeyebileceğinden veya gerçekleşse bile bunun bir tür kaosla sonuçlanabileceğinden endişe ettiler. İnsanlar daha sonra satmaya başladılar ve bu ”stop” emirlerini tetikledi, tetiklenen stop emirleri de herkesi endişeye sürükledi. Bütün piyasa çöktü. Benim görüşüme göre bu çok kısa vadeli bir olay.”

Crypto Rand: Bitcoin Cash Olayı Düşüşe Neden Olmadı, Piyasa Zaten Zayıftı

Piyasanın ünlü kripto para traderlarından ve teknik analistlerinden olan Crypto Rand ise, CoinTelegraph kaynağına yaptığı açıklamalarda, Bitcoin Cash hard fork’undan önce bile, Bitcoin’in kritik bir destek hattında yer aldığını vurguladı.

”Bence düşüşün arkasında Bitcoin’e karşı büyük bir komplo yok. BTC bundan önce de çok hafif bir yükseliş trendinin üzerinde seyretmekteydi. Ancak BTC her seferinde bu destek seviyesine dokunduğunda, bunun çok daha düşük ve çok daha güçsüz bir şekilde sıçrama yaptığını, hacimde ise düşüş eğiliminin devam ettiğini görebiliriz. Bu da güçsüz bir durum ortaya koyar ve denge ve istikrar olarak ifade edilen şeyin, aslında güç eksikliği olarak görülebileceğini gözler önüne serer.”

Şu an piyasa bu haldeyken, yatırımcıların ve traderların çoğu yeni pozisyon açma veya yüksek risk alıp, yüksek kazançlı işlem yapma konusunda endişeli bir tablo çiziyor. Bunun temel nedenlerinden bir kaçı da, hacmin oldukça zayıflaması, trading aktivitesinin tüm zamanların en düşük seviyelerine gerilemesi ve insanların böyle bir düşüşten sonra tekrar yükselişe olan inançlarının kaybolması olarak ifade edilebilir.

Kripto para piyasasının 27 milyar dolarlık hacim kaybından sonra, tekrar geri dönüş için haftalar hatta aylar gerekebilir. Crypto Rand’ın açıklamalarına göre, piyasadaki mevcut durum ve belirsizlik, sektörün daha da zayıflamasına yol açtı ancak bu esnada alternatif bir çok kripto para birimi, Bitcoin’e karşı ciddi yükselişler elde etti:

”Kripto piyasası bu noktada hala zayıf gözüküyor. Bana göre belirsizlik şu anki hakim duygu. Her yerde görülen düşük hacimlerden de anlaşılabileceği üzre, büyük traderlar ve yatırımcılar bu durumda hala büyük pozisyonlar açma konusunda tereddütte. Burada altını çizmek istediğim bir nokta, yüksek piyasa hacmine sahip kripto para birimlerinin, BTC’ye karşı olan tepkisi. Daha önceki durumlarda, bütün büyük kripto para birimleri BTC ile veya daha da fazla aşağıya çekildi. Ancak bu sefer, bunların bir çoğu kendi seviyelerinde güzelce tutundu. Bu bütün kripto sektörü için büyük bir emsal, alternatif kripto para birimleri BTC hareketlerinin dışında kendi yollarını ve kendi döngülerini belirlemeli.”

Geçtiğimiz aylarda neredeyse bütün kripto para birimleri – özellikle top 10 içerisindekiler – Bitcoin’in hareketlerini izlerken, son yaşadığımız durum diğerlerine nispeten daha değişik örnekler ortaya çıkardı.

Daha Fazla Düşüş Kaçınılmaz

Piyasadaki zayıflık ve majör kripto para birimlerinin günlük yaşadığı düşüşlerin yoğunluğu göz önüne alınırsa, Crpyto Rand tekrardan 5.000 dolar bölgesine düşüşün kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

BTC hacminin geçtiğimiz 12 ile 24 saat arasında biraz yükseliş yaşamış olmasına rağmen, bunun kısa vadeli bir yükseliş için hareketlenme başlatacak kadar yeterli olmadığını belirten Crypto Rand, şunları ekledi:

”Benim görüşüme göre, sıradaki olası dip seviyenin 4.800 ile 5.000 dolar bandında olacağı daha fazla bir düşüş kaçınılmaz. Dün’ün hacim artışı kabul edilebilirdi ancak Bulkowski’nin ”Bottom Setup” şemasının özelliklerini yansıtmıyordu.”


Bir başka kripto para traderı ve analisti olan DonAlt ise, BTC’nin çabuk bir şekilde 6.000 dolara çıkamaması durumunda, daha ileri bir düşüşün mümkün olduğunu aktardı:

”Düşüş yaşandı, şimdi ne olacak? Altımızda  çok açık bir alanın bulunduğu, çok tehlikeli bir bölgedeyiz. Eğer bu hafta içerisinde yeşil hatta yükselmeyi başaramazsak, daha aşağıya gidebileceğimizi bekliyorum.”

Ancak Crypto Rand’a göre, son yaşanan düşüşün pozitif etkisi, bir çok alternatif kripto para biriminin, lider kripto para birimi Bitcoin’e kıyasla bağımsız hareket edebilmesi oldu.

Rob Sluymer: Aylarca Sürecek Durağanlık Bekleniyor

Önümüzdeki aylarda ve büyük ihtimalle 2019 yılının ilk iki çeyreği boyunca, Bitcoin ve kripto para sektörünün geneli, çok fazla hareketlenme görmeyecek ve büyük anlamda durağanlık yaşanacak.

Fundstrat Global Advisors‘ın ünlü ismi Rob Sluymer de, BTC’nin %11’lik düşüş sonrası girdiği kendini toparla sürecinin, haftalar hatta aylar sürebileceğini ifade etti. Orta vadeli bir ralliye ihtiyacı olan Bitcoin’in öncelikle kısa vadeli bir durağanlık sürecine girmesi gerektiğini belirten Sluymer, şunları aktardı:

”Bu haftanın çöküşü, aylarca sürecek bir ralliyi desteklemek için yeterli bir fiyat ‘yapısı’ oluşturmadan önce gerekli olan onarım için, aylar olmasa bile haftalarca sürecek önemli teknik hasarlar doğurdu. ”

Sluymer’in yaptığı bu yeni tahmin, aslında Woobull.com sitesinin yaratıcısı Willy Woo‘nun geçtiğimiz tarihlerde vurguladığı ifade ile de örtüşmekte. Woo, BTC’nin 2019 yılının ikinci çeyreğine kadar düşük fiyat aralığında devam edeceğini açıklamıştı.

Gabor Gurbacs: Bitcoin’in 2018 Yılını 3.000 veya 10.000 Dolarda Bitirmesi, Kurumsal Yatırımcıların Umurunda Değil

ETF haberleriyle son dönemlerde ciddi bir popülerlik elde eden VanEck‘in kripto para stratejisti ve yöneticisi Gabor Gurbacs, kurumsal yatırımcıların Bitcoin’in 2018 yılını 3.000 dolar veya 10.000 dolarda bitirip bitirmemesi ile ilgilenmediğini aktardı.

Yaşanan mevcut düşüş kripto para piyasasındaki bireysel ve küçük çaplı yatırımcıları paniğe ve satışa itip, piyasanın daha da düşmesin sebep olurken, Gurbacs, kurumsal yatırımcıların özellikle yatırımcı koruması sağlayan ve kripto piyasasının alt yapısını güçlendiren ürünlere odaklandığını vurguladı.

”Büyük finansal kurumlar kısa vadeli fiyat dalgalanmaları yerine, sağlam piyasa yapılarına odaklanmakta. Bir dijital varlığı düzgün şekilde nasıl değerlendirebilir, buna değer biçebiliriz? Dijital varlıkları nasıl depolayabiliriz? Bunların ETF’leri düzgün piyasaya ve yatırımcı korumalarına sahip mi? Bir çok büyük kurum Bitcoin’in 2018 yılını 3.000 veya 10.000 dolarla bitirmesini umursamıyor. Bence piyasa yapısı her geçen gün daha iyi bir hale geliyor ve kripto gittikçe daha çok emtia ve hisse senedi piyasasına benzemeye başlıyor.”

Gurbacs da Meltem Demirörs ile Brian Kelly’nin yaptığı açıklamalara katıldı ve 15 Kasım tarihinde yaşanan Bitcoin Cash hard fork’u ile Bitcoin Cash ve Bitcoin Cash SV arasındaki savaşın 27 milyar dolarlık kripto para piyasası düşüşüne katkı sağladığını aktardı.

Gurbacs bunun yanı sıra, sermaye ve hisse senedi piyasası ile ilgilenen geleneksel finans kurumlarının ve piyasasının da geçtiğimiz bir kaç ay içerisinde büyük çaplı bir düzeltme yaşadığını ve bunun olağan bir durum olduğunu ifade etti:

”Mevcut piyasa koşulları: Geçtiğimiz üç ay içerisinde (15/11/2018 itibariyle), Bitcoin %17.1, blue chips ( MVDA10, borsalarda büyük firmalara ait ve yıllar itibarıyla istikrarlı bir seyir izleyen menkul kıymetlere verilen isim) %17.3, MVDASC %25 oranında düşüş yaşadı. Aynı periyot içerisinde XRP %47 arttı. Geçtiğimiz ay içerisinde ise, Bitcoin ve dijital varlıklar hisse senedi ve sermaye piyasasına kıyasla nispeten daha istikrarlıydı. Mevcut kargaşa yıl sonu satışı gibi bazı sistematik şeylerin kombinasyonundan ve Bitcoin Cash fork’u ile ilgili şeylerden kaynaklanmakta.”

Bitcoin Cash hard fork’unun tamamlanması ve Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash SV değerlerinin nispeten durağan bir hale gelmesi ile, Bitcoin ve kripto para piyasasının da sakinleşmesi ve yavaş yavaş ivme yakalaması beklenmekte.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment