Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Kripto Paralar İlk Kez Kurumsal Ölçekte Derecelendirildi: Hangileri Zirvede?

Bitcoin (BTC) ve kripto paralar için dünya üzerinde ilk kez kurumsal düzeyde bir derecelendirme sistemi yayınlandı.

On-chain analitik platformu CCData, kripto paralar için dünyanın ilk ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) derecelendirme sistemini yayınladı. En yüksek likiditeye sahip 40 kripto para çevresel, sosyal ve yönetişimsel olmak üzere üç kategoride sıralandı. Kripto paralar, 1 ile 100 puan arasında puanlanırken AA ile E arasında derecelendirildi.

Kripto para piyasasının en yüksek piyasa değerine sahip ikinci kripto parası olarak bilinen Ethereum (ETH), puanlama ve derece konusunda listenin başında yer aldı. Ethereum, toplamda 79 puan alarak birinci sıraya yerleşirken listede AA derecesine sahip tek kripto para oldu. 

Ethereum’u toplamda 69 puan alan Solana (SOL) takip etti. Solana, herhangi bir kategoride birinci olamasa da A ile derecelendirildi. Çevresel ve sosyal kategorilerinde aldığı yüksek puanlara karşılık yönetişim kısmında ortalamaya oldukça yakın seyretmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Cardano (ADA), BNB (BNB), Aptos (APT) ve Polkadot (DOT) toplamda 68’er puan aldı. Ancak kategoriler bazında farklı değerlendirmeler nedeniyle sırasıyla 3, 4, 5 ve 6. sıralara yerleştiler.

Listeye kategorisel olarak bakıldığında çevresel kategorisinde Stellar (XLM), sosyal kategorisinde Ethereum ve yönetişimsel kategorisinde Dai (DAI) en yüksek puanlara sahip kripto paralar oldu. Ayrıca toplamda 8 kripto para “A” ile derecelendrildi.

Bitcoin ise destekçilerini hayal kırıklığına uğratarak 20. sırada yer aldı. Sosyal ve yönetişimsel kategorilerinde yüksek puanlara sahip olan Bitcoin, harcadığı yüksek enerji sebebiyle çevresel kategorisinde 100 üzerinden sadece 7 puan aldı.

Öte yandan dünyanın en büyük iki stablecoin’i Tether (USDT) ve USD Coin (USDC), sırasıyla 31 ve 38. sıraya yerleşti. USDT, toplamda 49 puanla “D” alırken USDC ise 45 puanla “E” derecesine uygun görüldü.

Paxos tarafından geçtiğimiz aylarda ihracı durdurulan Binance USD (BUSD) 39. sıraya yerleşirken kripto para borsası Bitfinex’in yerel kripto para birimi Leo Token (LEO) ise toplamda 38 puan alarak listenin sonunda yer aldı.

CCData, söz konusu derecelendirmenin herhangi bir kripto paranın diğerlerinden üstünlüğünü göstermediğini belirtirken ESG gerekliliklerini birinci öncelik olarak gören düzenleyiciler, politika yapıcılar ve medyadan gelen eleştiriler karşısında kripto para endüstrisinin direncini artırmaya yönelik kritik bir ilk adım olduğunu söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!