Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Kripto Paralar Neden Düşüyor?

Bitcoin son 24 saatlik periyotta %8’e yakın bir düşüş yaşayarak 25.177 dolara kadar geriledi. Diğer kripto paralar ise bu durumla bağlantılı bir şekilde düşüş yaşadı.

Geçtiğimiz 7 günlük süreçte CoinMarketCap’in yapmış olduğu listeye göre en değerli kripto paralar %20 ila %35 arasında değişen düşüşler yaşadı. Buna sebep olarak birçok yorumcu, küresel enflasyonun giderek artıyor olması, kripto para piyasasının ayı sezonu yaşıyor olması, Terra olayının ardından kripto paralara olan güvenin azalması ve son yaşanan Celsius olayları olarak görüyor.

Küresel Enflasyon

Tüm dünyada git gide artan bir enflasyon bulunuyor. ABD enflasyon verilerinin beklentisi %8,3’ken %8,6 olarak açıklanmıştı ve bu verilerle birlikte ABD son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına ulaşmıştı. Bu oranla birlikte ABD’nin faiz politikalarının ise henüz işe yaramadığı görülürken 50 baz puan beklenti olan faiz artırımı güncel verilerle düşük kalacaktır. Bu nedenle kripto para piyasasında bir etki yarattığı düşünülüyor.

Celcius Network

1.7 milyondan fazla müşterisi bulunan ve platform içerisinde 12 milyar dolar para bulunduğu belirtilen Celcius’un Ethereum birleşmesi için stake edilen stETH’si 1:1 olması gereken Ethereum’dan %4,4 aşağı düştü. Müşterilerden aldığı fonlara karşılık belirli bir faiz veren Celcius’un ödemeleri yapacak parasının olmadığı iddia ediliyordu.

Celcius’un sonradan yapmış olduğu açıklamaya göre para çekim, transfer ve swap işlemleri askıya alındı.

Son dönemde benzer bir olay Terra’nın stablecoin’i UST’de yaşanması ve fiyatlarının neredeyse sıfırlanması yatırımcıları panikletti. Terra olayında da düşüş yaşayan bitcoin’in yine piyasası sarsan bu olaydan etkilenerek düşüş yaşadığı söyleniyor.

11 Haziran Cumartesi günü 42.000 Ethereum (ETH), 12 Haziran Pazar günü 12.000 ETH ve bugün yaklaşık 50.000 ETH olmak üzere son üç gün içerisinde FTX‘e yaklaşık 104.000 ETH taşıyan Celsius ayrıca bugün 9.500 Wrapped Bitcoin’i (WBTC) de FTX‘e aktardı.

Bitcoin Yükselecek Mi?

Yaklaşık 8 aydır düşüş döneminde olan kripto paralar için birçok analist ve yorumcu bu dönemin sonuna geldiğimizi savunuyor. Ayrıca aşırı alım-satım bölgelerini gösteren RSI’ın düşük olduğunu ve bu seviyelerde yükseliş sezonlarının başladığını düşünen bir kesim de oldukça fazla.

Bir önceki ayı sezonlarında %80’den fazla düşüş yaşayan Bitcoin, henüz o kadar düşüş göstermedi. Ancak güncel RSI seviyesi, 2015 Ağustos- 2017 Aralık arasında yaşanan yükselişin başladığı RSI seviyesine ve 2019 yılının başlarından 2021 yılının başlarına kadar süren yükseliş döneminin başladığı RSI seviyesine oldukça yakın civarlarda seyrediyor.

Yazım esnasında 25.400 dolar seviyelerinde bulunan Bitcoin, yılın başından bu yana %50’ye yakın düşüş yaşadı. Piyasa değeri 500 trilyon dolar altına düşen kripto paranın, günlük hacmi son 24 saatte %40 yükseliş gösterdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!