Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Kripto Paralar Neden Düşüyor?

Geçtiğimiz günlerde yaşanan gelişmelerle birlikte Bitcoin (BTC) ve kripto paralar düşüşünü sürdürmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Silvergate’in iflas etmiş olma ihtimalleriyle bağlantılı çıkan haberlerin ardından ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın TSİ dün akşam ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nde konuşmasıyla birlikte Bitcoin (BTC) ve altcoinlerde düşüş gözlemlendi.

Son 7 günlük periyotta Bitcoin, %5’lik bir değer kaybıyla 22.000 dolara gerilerken birçok altcoin’de de büyük düşüşler görüldü. Ethereum (ETH) %3,3 düşüşle 1.554, Binance Coin (BNB) %4,9 düşüşle 286, Ripple (XRP) %0,4 düşüşle 0,376, Cardano (ADA) %8,1 düşüşle 0,338, Dogecoin (DOGE) %9,6 düşüşle 0,073, Polygon (MATIC) %5,9 düşüşle 1,12 ve OKB (OKB) %20 düşüşle 41 dolardan işlem görüyor.

Powell Ne Dedi? Düşüşü Ne Tetikledi?

Kripto bankası Silvergate’in henüz dördüncü çeyrek raporunu sunmamış olması ve bankanın iflas ettiğine dair piyasaya sürülen haberler, düşüşün başladığı yer olmuştu. Ardından gelen açıklamalar üzerine bankayla birçok firmanın iş birliğini durdurması da düşüşü etkilenmiş ancak Bitcoin, 22.400 doların üzerinde tutunmayı başarmıştı.

Öte yandan FED Başkanı Jerome Powell TSİ dün akşam ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nde yaptığı açıklamalarla hem küresel piyasalarda hem de kripto para piyasasında düşüşe neden oldu. Konuşmadan sonra Bitcoin, 22.000 doların altına kadar düşüş yaşadı.

Ocak ayı verileri üzerinden konuşma yapan Powell şu ifadelere yer verdi:

İstihdam, tüketici harcamaları, üretim ve enflasyon verileri yumuşama eğilimlerimizi tersine çevirdi. Faiz oranlarının nihai seviyesi muhtemelen beklentilerimizin üzerinde olacak.

Powell ayrıca kripto paralara regülasyon gelmesi gerektiği düşüncesini yinelerken blockchain üzerinden dolandırıcılığın çok fazla olduğunu vurguladı.

Powell tarafından gelen açıklamaların üzerine 22 Mart’ta açıklanacak 25 baz puanlık faiz artırımı olasılığı %70’ten %37’ye geriledi. FED’in tekrardan 50 baz puan artış yapacağı ihtimalinin artmasıyla birlikte bütün piyasalarda düşüş gözlemlendi.

Düşüşün 22 Mart’a kadar süreceği düşünülürken açıklanacak faiz oranıyla birlikte Bitcoin’in önümüzdeki dönemde yükseliş ya da düşüş yaşayıp yaşamayacağı da biraz daha netleşecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!