Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Tesla Korelasyonu: İşte 3 Bağlantı

Bitcoin mart ayından beri hisse piyasası ile birlikte hareket etmeye başladı. Bu sırada özellikle Bitcoin fiyatı ile Tesla hisseleri arasında bir uyum gözlendi. Yatırımcılar BTC ve TSLA’nın aynı zamanlarda yükselip, aynı zamanlarda düştüğünü fark ettiler. Peki Bitcoin ve Tesla arasındaki bu uyum neyden kaynaklanmakta?

Elon Musk önderliğindeki Tesla’nın hisse fiyatı bu ay 500 dolara kadar çıktı. Tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan TSLA, mart ayından beri %600 gibi inanılmaz bir yükseliş yaşadı. Aynı zaman zarfı içerisinde Bitcoin de neredeyse %150 oranında değerlendi ve 11.000-12.000 dolar bölgesine girdi.

1 aylık BTC ve TSLA grafikleri bir arada, TradingView

Bitcoin ve Tesla şu sıralar dünyanın en popüler varlıkları arasında yer almaktadır. TradingView tarafından 1 Eylül tarihinde yayınlanan rapor, ABD’li yatırımcıların temmuz ayında en çok arattıkları hissenin Tesla olduğunu gösterdi. Bitcoin’in popülaritesinin de Tesla’ya yakın olduğu açıklandı. Peki Bitcoin ve Tesla arasındaki bu uyumun kaynağı ne?

İşte Bitcoin ve Tesla Arasındaki 3 Bağlantı

Bitcoin kripto para piyasasında; Tesla ise hisse piyasasında yer aldığı için bu ikisi arasında keskin yapısal farklılıklar vardır. Ne var ki bu ikisinin ortada buluştuğu bazı noktalar da yok değildir. Bitcoin ve Tesla arasında gerek algı gerek yatırımcı profili açısından bazı benzerlikler bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bitcoin ve hisse piyasası korelasyonu: Bitcoin ve Tesla arasındaki bağlantıyı anlamadan önce öncelikle Bitcoin ile hisse piyasası arasında bir bağlantı olduğunu anlamak gerekir. Bitcoin özellikle Koronavirüs sonrası dönemde S&P500 ile kısmen uyumlu bir grafik çizmeye başladı. Bazı uzmanlar bu yüzden Bitcoin hakkında yorum yaparken S&P500 Endeksi’ni de baz almaya başladılar.

    bitcoin-hisse-piyasasi-korelasyon
    1 yıllık Bitcoin ve S&P500 grafikleri bir arada, Skew
  • Yatırımcı profili: Bitcoin ve Tesla yatırımcıları arasında bir benzerlik olduğunu fark ettiniz mi? Hem Bitcoin hem Tesla özellikle genç yatırımcılara hitap etmekte. Yatırımcı profili arasındaki bu uyum; Bloomberg 1 saat içerisinde 10 bin Robinhood kullanıcısının TSLA satın aldığını açıkladığında ortaya çıktı. ABD’deki Robinhood uygulamasının daha çok genç yatırımcılara hitap ettiği bilinmektedir. Buna benzer bir durum Bitcoin için de geçerlidir. Coin Dance verileri; Bitcoin yatırımcılarının %58’inin 18-34 yaş aralığında olduğunu göstermektedir.

    bitcoin-tesla-yas-benzerligi
    Bitcoin yatırımcılarının yaş grubu, CoinDance
  • Algı benzerliği: Bitcoin ve Tesla arasında algısal bazda da bir benzerlik olduğu söylenebilir. Buna ilk dikkat çeken isimlerden biri Julian Brigden oldu. MI2 Partners adlı bir makroekonomik araştırma firmasının kurucusu olan Brigden, Bitcoin ve Tesla’nın yatırımcılar üstünde benzer bir algı yarattığını öne sürdü. TSLA’nın bu yıl 500 dolara kadar yükselmiş olmasını yorumlayan Brigden bunun Bitcoin’in 2017’deki performansını anımsattığını söyledi. Bitcoin’in ve Tesla’nın “kuruluş hikayelerinin ilgi çekici” olduğunu söyleyen Brigden, bu iki şeyin de çok fazla likidite çektiğini ve bu yüzden bu kadar iyi performans sergilediğini açıkladı.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment