Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yatırımları İfşalanan Ülkeden Madencilik İtirafı: Fiyat 5 Bin Dolarken Başladık!

Güney Asya ülkesi Butan’ın, 5.000 dolar seviyesinden bu yana Bitcoin (BTC) madenciliği yaptığı ortaya çıktı.

Forbes’in yakın tarihli haberine göre Çin ve Hindistan’ın komşu ülkesi Butan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkenin enerji ihtiyacının kayda değer bir kısmını karşılayan hidroelektrik santrallerinden elde ettiği enerjinin bir kısmını kurduğu Bitcoin madencilik tesislerinde kullandığını bildirdi.

Konuya aşina kaynaklar, çalışmaların 2020 yılından bu yana devam ettiğini ancak yakın tarihe kadar halka açıklanmadığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde konu hakkında açıklamalarda bulunan bir Butan yetkilisi madencilik faaliyetlerinin başlangıç tarihi hakkında bilgi vermese de 5.000 dolar seviyelerinden bu yana madencilik yapıldığını ifade etti.

Ayrıca Butan’ın Çinli milyarder Jihan Wu’nun kurucusu olduğu Bitdeer ile görüşmelerde bulunduğuna dikkat çekildi. Bitdeer, yakın zamanda Butan’da 2023’ün ikinci çeyreğinde başlaması ve 2024’ün üçüncü çeyreğinde tamamlanması beklenen bir veri merkezinde kullanılacak olan 550 MW’lık güç ihtiyacının 100 MW’lık kısmını tedarik edeceğini açıkladı.

Bazı aktörler, Bitdeer’ın açıklamasından önce Butan’a hidroelektrik tesislerine bağlı 100 MW’lık bir Bitcoin madenciliği tesisi hakkında bilgi verdiklerini açıkladı. Yapılan açıklamaların büyük çapta bir madencilik tesisine işaret ettiğinin altı çizilirken yine de Riot’un Teksas’taki 450 MW’lık tesisine görece küçük kaldığı belirtildi. Ayrıca Butan’ın son zamanlarda yüksek miktarda çip ithal ettiğine işaret eden veriler de ilgili iddiaları destekleyen faktörler arasında gösterildi.

Öte yandan Butan’ın ilgili faaliyetleri neden gizli yürüttüğüne dair herhangi bir açıklama gelmezken eski bir uluslararası danışman, ülkenin son derece riskli ve değişken bir varlığa gizli bir şekilde yatırım yapmasının endişe verici olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde ülkenin ulusal yatırım kolu Druk Holding’in milyonlarca dolarlık gizli Bitcoin ve kripto para yatırımı yaptığı ortaya çıkmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!