Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yeniden Şaha Kalktı! Neden Yükseliyor?

Bitcoin (BTC) son 24 saat içerisinde %6’dan fazla yükseliş sergilerken gözler arkasındaki nedenlere çevrildi.

Bitcoin günlerdir süren konsolidasyon yapısının içerisinden çıkarak ani bir yükseliş yaşadı. Bitcoin’in ani bir şekilde 27 bin dolar seviyelerinden 28.500 dolar seviyelerine kadar yaşadığı yükseliş First Republic Bank’ın (FRC) birinci çeyrek raporunu açıklamasına paralel olarak gerçekleşti.

First Republic Bank 25 Nisan’da açıkladığı ilk çeyrek bilançosunda, mevduatlarında 72 milyar dolarlık düşüş yaşandığını belirtti. Bilanço raporunun ardından bankanın hisseleri %50’den fazla düşüşle tarihi dip seviyelere geriledi. FRC’nin hisselerindeki ani düşüş esnasında New York borsası, aşırı volatilite nedeniyle bir süreliğine bankanın hisselerinin işlemlerini durdurdu.

First Republic’in mevduatları, geçen yıl sonuna göre ise yüzde 40,8 azalış gösterdi. Banka, işgücünün dörtte birini azaltacağını, ödenmemiş kredi bakiyelerini düşüreceğini ve gerekli olmayan diğer faaliyetleri durduracağını açıkladı. Konuya aşina kaynaklara göre açıklanan son bilanço raporunun ardından banka, içinde bulunduğu krizi atlatabilmek için 100 milyara dolara kadar varlık satışı yapmayı düşünüyor.

Yükselişi Ne Tetikledi?

Geçtiğimiz aylarda ABD’de başlayan bankacılık krizinde ilk olarak Silikon Vadisi Bank’te (SVB) USDC’nin ihraççısı Circle’ın parasının kalması kripto para piyasasında şok etkisi yaratmış, Bitcoin’in 25 bin dolar seviyelerinden 19 bin dolar seviyelerine düşmesine neden olmuştu. Ardından yaşanan Signature Bank’ın iflası ve bankacılık probleminin başka ülkelere sıçraması küresel bir krize neden dönüşmüştü.

Geleneksel bankacılıktan uzaklaşmak isteyen yatırımcılar Bitcoin ve altına yönelmiş, kripto para piyasasında büyük bir yükselişi tetiklemişti. Daha sonra FED’in para basmaya başlaması ve doların değer kaybı yaşayacak olması da Bitcoin’in yükseliş yaşamasındaki nedenlerden olmuştu.

FRC bilançosunda görülen düşüşten dolayı bankacılık krizinin devam ettiği düşüncesinin yatırımcıları Bitcoin almaya ittiği düşünülüyor.

Microsoft ve Google Beklentileri Aştı

Öte yandan Microsoft ve Google’ın dün açıklanan birinci çeyrek bilanço raporları, iki şirketin beklentilerin üzerinde kar ettiğini ortaya koydu. Büyük ABD şirketlerinin beklentilerin üzerinde kar etmesi küresel bir rahatlama aşamasına girildiğini düşündürürken FED’in sıkılaştırma politikasından çıkabileceği öne sürüldü. FED’in parasal sıkılaştırma politikasında geri adım atması durumunda Bitcoin yükselişinin de ivmelenmesi bekleniyor.

CoinGecko verilerine göre haber akışının etkisiyle son 24 saatte %4,5 yükselen Bitcoin, 27.223 dolar seviyesinden 28.475 dolar seviyesine ulaştı. Bitcoin, yazım esnasında 28.343 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!