Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Zorluk Derecesi Rekor Seviyeye Çıktı

Bitcoin madencilerinin, bir blok üretmek için birbirleriyle ne kadar fazla rekabet etmesi gerektiğini gösteren ‘zorluk derecesi’, perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Yaklaşık olarak her 14 günde bir Bitcoin ağındaki güncel şartlara göre ayarlanan zorluk derecesi, bugün Türkiye saatiyle 11:58’de 25,05 T olarak güncellendi.

Bitcoin’in %10’dan fazla değer kaybettiği günde gelen bu güncelleme sonrasında, madencilik yapmak daha önce hiç olmadığı kadar zorlaştı. Bir önceki rekor, nisan ortasında 23.58 trilyon ile kırıldı.

Her 2.016 blokta değişen zorluk derecesi; hash oranının arttığı ve madenciler arasındaki rekabetin kızıştığı dönemlerde yükselir, rekabetin azaldığı dönemlerde ise azalır. Rekabetin düzeyi, bloklar arasındaki ortalama süreye bakılarak ölçülebilir.

Yıllardır böyle bir artış görülmemişti

Bitcoin ağındaki zorluk derecesi, bundan 2 hafta önceki güncellemeyle 20,61 T olarak belirlenmişti. Bugün 683.424 numaralı blokta gelen değişiklik, zorlukta %21,7 oranında artışa gidildiğini gösteriyor.

The Block’tan Wolfie Zhao’nun haberine göre zorluk derecesi, Ekim 2017’den beri hiç tek seferde %20’den fazla artmamıştı. Bitcoin madencilerinin, hem fiyattaki düşüş hem zorluktaki artış yüzünden eskisine kıyasla daha az para kazanmaya başlaması, muhtemel.

bitcoin-maden-zorluk
BTC.com, zorluk düzeyini 25.046 trilyon olarak açıkladı

En büyük madencilik şirketlerinden Bitmain’in kurucusu Jihan Wu, geçen ay önce Bitcoin üretmek için kullanılan enerji kaynaklarının çevre dostu olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Tesla CEO’su Elon Musk, bugün benzer bir kaygıyı dile getirerek Tesla’nın BTC karşılığında yapılan araç satışlarını askıya aldığını açıkladı.

Hash oranı yeniden yükselmeye başladı

Xinjiang’daki bazı enerji santralleri, Çin’in kuzeydoğusundaki kömür madenlerinde geçen ay yaşanan kazalar sebebiyle bölgedeki veri merkezlerine enerji tedarik etmeyi durdurdu.

Yerli madenciler, yaşanan kesintiler sebebiyle yaklaşık 1 hafta boyunca madencilik yapamadılar. CoinDesk’in haberine göre toplamda 35 exahash’lik hash oranı kaybına yol açan kazalar, zorluk derecesinin 1 Mayıs’ta %12,6 oranında azalmasına yol açmıştı.

Maden tesisleri, nisan ortasında yaşanan olayların ardından yeniden aktif şekilde çalışmaya başladı. 2-13 Mayıs tarihleri arasında Bitcoin’deki ortalama hash oranı, 178 EH/s olarak açıklandı. Bu, 2-16 Nisan’da kırılmış 168EH/s’lik ortalama hash oranından %6 daha fazla.

BTC.com ve Poolin gibi maden havuzlarına göre güncel hash oranı 179 ETH/s ile 181 EH/s arasında değişiklik gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!