Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Boğalar da Ayılar da Güç Kaybediyor

Bitcoin, 2020 yılı içerisinde yüksek fiyat hareketliliği gördü. Mart ayında yaşanan çöküş ve ardından gelen toparlanmayla birlikte yükseliş ivmesi kazanan Bitcoin, yeni ATH değerlerine ulaştı ve bazı borsalarda rekor kırdı. Yılın son çeyreğinde 19 bin dolara tutunan Bitcoin’in 20 bin dolara çıkıp çıkamayacağı ise en çok merak edilen konu oldu. Peki piyasa katılımcıları şu anda ne durumda? Acaba BTC boğaları ve ayıları göründükleri kadar güçlü mü?

Bitcoin fiyat tahminleri genel olarak yükseliş eğiliminde olsa da kripto para yatırımcıları arasında hala tartışma konusu olmayı sürdürmeye devam ediyor. Büyük bekleyişle birlikte ise BTC piyasasında beklenen volatilitenin görülmediği de ortaya çıktı. Analiz şirketi Skew, yılın dördüncü çeyreğinde Bitcoin’in normalde sahip olduğu volatiliteye şu anda sahip olmadığını gösterdi. Skew, şunları yazdı:

“Sessiz ralli: Bitcoin, dördüncü çeyrekte 10 bin dolardan 20 bin dolara kadar güçlü bir ralli görülmüş olsa da şu anda olağan volatilitesine sahip değil.”

bitcoin-fiyat
BTC realized (tarihsel) volatilite grafiği. Ralized Volatility: Tarihsel volatilite olarak bilinir. Belirli tarih aralığında bir varlığın fiyatının ne kadar değiştiğini ölçer.

Bitcoin için “boring time” yorumu

CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju da Skew verilerini destekler nitelikte bir yorum paylaştı. Sıkıcı/hareketsiz zamanlar anlamında kullanılan boring time, CEO’nun Bitcoin için tercih ettiği bir tabir oldu. Ki Young, konuyla ilgili şunları aktardı:

“Daha az insan borsalara BTC yatırıyor.

Daha az insan borsalara sabitkoin yatırıyor.

Alış ve satış baskısı zayıflıyor. Bitcoin için boring time sandığımızdan uzun sürebilir.”

bitcoin-fiyat
Grafikte tüm borsalara akan BTC adreslerinin şeması ve Bitcoin fiyatı görülüyor.

Analist önceden uyarmıştı

Popüler kripto para analisti Michael van de Poppe, 3 Ekim 2020 tarihinde Bitcoin dominans endeksini göstererek bir analiz yapmıştı. Michael, kripto para piyasasında nispeten sıkıcı ve düzeltmelerin olacağı bir çeyrek görülmesini beklediğini söylemişti. Bitcoin dominansına değinen analist, BTC hakimiyetinin 2021’in ilk çeyreğinde yükseleceğini, ardından altcoin mevsiminin geleceğini de ifade etmişti.

bitcoin-fiyat
BTC.D (Bitcoin dominans) grafiği.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!