Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Yatırımcısı Beş Haftada 3.7 Milyon Dolar Kazandı

Kazancına kazanç katmayı başaran yatırımcılara bir yenisi daha eklendi. Bir kripto para yatırımcısı, tam beş hafta içerisinde 3.7 milyon dolar elde etmeyi başardı. Deribit borsasındaki opsiyon sözleşmelerine yatırım yapan yatırımcı, bu kadar kısa bir sürede nasıl böyle bir kar elde edebildi? İşte cevabı.

Opsiyon hacmi oldukça yüksek olan kripto para borsası Deribit, 30 Ekim tarihinde 47 bin BTC sözleşmesi yapıldığını duyurmuştu. 5 Aralık tarihinde ise 36 bin dolarlık Bitcoin call option’larının (alım opsiyonu) 19.995 adet açık pozisyon sözleşmesiyle strike price (opsiyon sözleşmelerinde önceden belirlenmiş olan ve söz konusu varlık için ödenmesi gereken fiyat) rekorunu koruduğu açıklanmıştı. Tam da bu noktada, 3.7 milyon dolar kazanan yatırımcı devreye giriyor.

kripto-para16 bin adet sözleşme almış

Coindesk‘in aktardığına göre, bir kripto para yatırımcısı ocak ayında vadesi dolacak olan ve strike price değeri 36 bin dolar olan sözleşmeden 16 bin adet almış. Sözleşme başı opsiyon primi 0.003 BTC ederken toplam maliyetin 48 Bitcoin ettiği bilgisi de paylaşıldı. Alım zamanındaki dolar fiyatına göre sözleşme başına ödenen opsiyon primi tutarının 39.90 dolar olduğu bilgisiyle birlikte yatırımcının yapması gereken tüm trade işleminde yaklaşık 638.400 dolar değerinde bir harcama yapılmasını gerekli kılıyordu.

kripto-paraTüm bu rakamlar ne anlama geliyor?

29 Ocak tarihinde sona erecek olan 36 bin dolarlık call opsiyon sözleşmesini şu şekilde açıklayabiliriz; bu sözleşme, Bitcoin fiyatının o tarihten önce 36 bin doların üzerine çıkacağı üzerine yapılmış bir sözleşmedir. Yani call opsiyonunda (alım opsiyonu) uzun pozisyon yapan yatırımcıların belirli bir vade süresince önceden belirlenmiş olan fiyattan (bu örnekte 36 bin dolar) söz konusu varlığı alma hakkı verir.

Bitcoin 19.000 dolar seviyesine çıkmayı başarmışken 36.000 dolarlık call opsiyonu için ödenen opsiyon prim miktarı 0.003 Bitcoin’den 0.0145 Bitcoin’e yükseldi. İşte bu yükselişle birlikte yatırımcımız da tam 3.7 milyon dolar kazanmış oldu. Eğer ralli devam ederse, opsiyon primi de yükselmeye devam edecek. Fakat olası bir piyasa düzeltmesi halinde Bitcoin’in 29 Ocak tarihine kadar yükselememesi ihtimali oluşabilir ve opsiyonun değeri ciddi anlamda düşebilir.

Yatırımcının kazancı nasıl hesaplandı?

[Güncel prim değeri (0.0145 BTC) x 16.000 sözleşme] x [Bitcoin’in spot piyasa değeri] – trade maliyeti

Güncel fiyatlar formüle yerleştirildiğinde 3.7 milyon dolarlık bir değer ortaya çıkıyor.

kripto-para
Şu anda 36 bin dolardan açılmış 20 binin üzerinde call opsiyon sözleşmesi bulunuyor. 
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!