Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Hard Fork Trendi Bitiyor

Yapılan yeni bir araştırma, Bitcoin’de şimdiye dek 40’tan fazla hard fork gerçekleştiğini ortaya koyarken; bu forklar sonucu oluşan koinlerin çoğunun kaderi ise yok olmak oldu.

Bitcoin, Hard Forkları Geride Bıraktı

Hong Kong merkezli platform olan Bitmex’in yaptığı araştırma; 42 adet koini ele aldı. Bitcoin’den hard fork sonucu ayrıldığı belirtilen 42 koinin de çok zorlandığı belirtilirken; araştırmada enteresan sonuçlar da çıktı.

Bitcoin ve hard fork denildiğinde akla ilk gelen koin elbette ki Roger Ver ile ismini andığımız Bitcoin Cash. Listede Bitcoin Cash’in yanı sıra çok sayıda koin yer alırken; bunlardan bazıları yeterli medya desteği bulamaması, kendine çok fazla yatırımcı bulamaması ve yeterli teknik alt yapıya sahip olmaması gibi çeşitli sebeplerle, rakiplerinden ve daha da önemlisi Bitcoin’den geride kaldı. Bu koinlerin arasında; Bitcoin Hot, Bitcoin Faith ve Bitcoin Pizza gibi koin isimleri de yer alıyor.

Bitcoin Cash hard forkları da listede yer alırken; önemli koin isimleri de Bitcoin Clashic ve Bitcoin Candy.

Daha önce de duyurulduğu üzere; Bitcoin hard forkları özellikle de 2017 sonuna doğru ciddi bir ivme yakaladı ve medyada sıklıkla yer almaya başladı. ICO’ların başını çektiği yatırım çılgınlığı için bazı yatırımcılar; hard fork sonucu oluşan yeni koinlerin de çılgınlar gibi yatırımcı çekeceğini düşünmüştü ancak işin aslı pek de öyle olmadı.

Zamanla hard forkların medyada kapladığı yer giderek azalırken; bazı güvenilir isimlerin konu ile ilgili yaptığı açıklamalar da bu düşüşe katkıda bulundu. Örneğin yakın dönemde gerçekleşen ve sonucunda Litecoin Cash’in oluştuğu hard fork, Litecoin kurucusu Charlie Lee tarafından sahtekarlık olarak nitelendirilmiş ve sonucunda Litecoin Cash, yatırım ve buna bağlı olarak değer konusunda geride kalmıştı.

BitMEX’in yaptığı araştırmada da benzer sonuçlar göze çarparken, özellikle Bitcoin camiasının, hard forklara eskisi kadar ilgi göstermediği de belirtildi.

Geçmişten Günümüze

Sürekli çeşitli web sitelerinde isimlerini gördüğümüz ve ‘Çok yetenekli olmasına rağmen kaybolan futbolcular’ galerilerinin müdavimleri gibi; Coin market cap’in 2013’teki en iyi 10 alt koini listesi de, o galeri ile benzerlikler taşıyor.

Dikkatli bir şekilde incelendiğinde, alt koin piyasalarının ne denli değişken olabileceği gözler önüne serilirken; 2013’te bu ünlü web sitesinin top 10’ununda yer alan koinlerden çoğunun yerinde şu an deyim yerindeyse yeller esiyor.

https://twitter.com/FedericoTenga/status/997793305546063872

Konuyla ilgili bir tweet atan araştırmacı ve yatırımcı Federico Tenga, 2013’te zirvede olan 10 alt koinin çoğunun şu anda isminin dahi anılmadığını belirtirken; şu anda zirvede bulunan kripto paraların da gelecek 10 yılda ne halde olacağını bir hayli yoğun şekilde merak ettiğini belirtti.

Liste gerçekten de çok enteresan veriler içeriyor. Tenga’nın paylaştığı ekran görüntüsünde de görüldüğü üzere, 2013’te ilk 10’da olup şu anda da yeterli derecede ilgi gören tek alt koin Litecoin olarak karşımıza çıkıyor. Bitcoin’in 123 dolardan işlem gördüğü o günlerde 1 Litecoin almak için ise 3.34 dolar yeterliydi.

Listenin diğer elemanları Namecoin, Peercoin, Novacoin, Terracoin, Devcoin, Feathercoin, Freicoin ve CHNCoin ise şu sıralarda ya kayboldu ya da çok çok gerilere düştü.

Bakalım bu dönemin top 10’i 5 yıl içinde nerelere gelecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment