Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’e Başarısız Diyen Dünyaca Ünlü Matematikçi Açıkladı: BTC İşte Bu Yüzden Yükseldi

Dünyaca ünlü matematikçi ve spekülatör Nassim Nicholas Taleb, Bitcoin (BTC) ve kripto paraların bir değer saklama aracı olarak başarısız olduğunu öne sürdü ve neden fiyatlarının yükseldiğini açıkladı.

Nassim Taleb 4 Ocak tarihinde yayınlanan bir röportajında, Terra (LUNA) ve FTX gibi büyük çöküşlerin 15 yıldır süregelen düşük faiz ortamının bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Kripto paraların ortaya çıktığı ilk zamanlarda onları desteklediğini ve yanlış para politikalarına karşı bir korunma yöntemi olabileceklerini düşündüğünü belirten Taleb, 2021 yılında bu inanışından vazgeçtiğini söyledi. Mevcut kripto paraları ve Bitcoin’i yalnızca enflasyon nedeniyle insanlara para kazandıran varlıklar olarak tanımlayan Taleb, kripto paraların para özelliğinden de yoksun olduğunu dile getirdi.

Başlangıçta Bitcoin’e İnandım Ama…

2008 krizi öncesinde yapısal sorunları ve gizli riskleri ortadan kaldırmak yerine para politikaları ile maskeleyen ABD Merkez Bankası (FED) eski Başkanı Ben Bernanke‘yi oldukça eleştirdiğini belirten Taleb, Bitcoin’in yanlış ve keyfi para politikalarına karşı bir korunma aracı olabileceğine inandığını söyledi. Ancak Taleb, kısa zaman içerisinde Bitcoin dahil tüm kripto paraların bir değer saklama aracı veya para olarak başarısız olduğunu fark ettiğini bildirdi.

Bitcoin Yalnızca Bir Embesil Dedektörüdür

Bitcoin’in bir değer saklama aracı veya para birimi olarak başarısızlığını çıktığı günden bu yana yüksek volatiliteye sahip olmasına ve bu sektörde asıl kazancın para biriminin temel kullanım işlevlerinden elde edilen gelirden değil enflasyondan kazanılmasından kaynaklandığını belirtti. Taleb, Bitcoin’in başarılı olduğu tek konunun, embesil dedektörlüğü olduğunu iddia etti.

Disneyland Ekonomisi Varlık Balonlarını ve Dolandırıcılığı Teşvik Etti

Yaklaşık 15 yıldır süregelen düşük faiz ortamının kendi tabiriyle bir “Disneyland Ekonomisi” yarattığını belirten Taleb, finansmana erişmenin neredeyse maliyetsiz olması nedeniyle ekonomide birçok varlık balonu yaratıldığını öne sürdü. Taleb, düşük faiz ortamının insanları manipülasyonlara ve dolandırıcı projelere ittiğini iddia etti.

Genç Bitcoin Zenginleri Finanstan Anlamıyor

Taleb, kripto para evreninin erken Bitcoin aldığı için zengin olan ancak bilgisayar programcılığı dışında hiçbir şey bilmeyen bir sürü genç ve geçici zenginle dolu olduğunu belirtti. Taleb, genç Bitcoin’cilerin finanstan anlamadığını, Bitcoin’in bir değer saklama aracı olamayacağının farkına varamadıklarını ifade etti ve ekledi:

Her halükarda ihtiyacımız olan %4 ila %5 faiz oranlarıyla normal ekonomik bir hayata dönmek. Bu teknoloji cennetindeki her şeyi temizleyecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!