Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in (BTC) Yüzde 10’luk Yükselişinin Arkasında Ne var?: Uzmanlar Eylül’ün İkinci Yarısına İşaret Ediyor

Bitcoin (BTC) yaklaşık 2 haftadır 20.000 doların altında seyrettikten sonra %10 yükselerek 21.000 dolar seviyelerine geldi.

Bitcoin 15 gün boyunca 20.000 dolar seviyelerinin altında işlem gördükten sonra bugün gün içerisinde 21.000 dolara kadar yükseldi. Yazım itibariyle 21.130 dolardan işlem gören Bitcoin, boğa sezonunun başlamış olma ihtimalini akıllara getirdi.

Uzmanlara göre, Covid-19 pandemisi nedeniyle gevşeyen para politikalarının kripto para sektörüne sağladığı yüksek likidite ile uzun bir dönem güzel günler geçirmiş olan Bitcoin yine para politikalarının ateşlediği bir düşüş hareketiyle %70’e yakın değer kaybetti. Pandemi sonrası yükselen küresel enflasyonla mücadele kapsamında birçok merkez bankasının sıkı para politikalarına gitmesi nedeniyle piyasada bir anda baş gösteren likidite kıtlığı kripto para piyasalarını derinden etkiledi. Bitcoin’in en yüksek seviyesinden %70’e yakın değer kaybetmesinin yanında birçok kripto finans şirketinin ve borsasının batması, regülatörlerin dikkatlerini piyasaya çekti. Analistlere göre bugün, daha düşük likidite, daha odaksız yatırım stratejileri ve geçmişe göre daha umutsuz yatırımcı profili ile bir yükseliş trendinden bahsetmek henüz mümkün görünmüyor.

Ancak makro trendlerde herhangi bir değişiklik yapamamış olsa dahi gün içerisinde gerçekleşen yaklaşık 2.000 dolarlık yükseliş hareketi yatırımcılar tarafından umutla karşılandı. Kısa vadede düşüş momentumunu tersine çevirmiş gibi görünen yükseliş hareketinin en olası nedeni uzmanlar tarafından açıklandı.

Uzmanlara göre, gün içerisinde gerçekleşen aşırı yükseliş, yatırımcıların 10 Eylül’de kullanım süresi bitecek Bitcoin opsiyonlarına karşı aldıkları koruma pozisyonlarından kaynaklanıyor olabilir. Kurumsal yatırımcıların, varlık yönetim şirketlerinin ve yüksek sermayeli bireysel yatırımcıların hedge amacıyla sık sık opsiyon kullandıkları biliniyor. Opsiyonların kullanım tarihi yaklaştıkça bu yatırımcıların aldıkları yeni pozisyona göre piyasa etkilenebiliyor.

Analistler, 10-11 Eylül tarihlerinde sonlanacak toplam opsiyon büyüklüğünün ortalama 5.500 Bitcoin olduğunu bu yüzden yükselişin opsiyonlar kaynaklı olması durumunda uzun soluklu olmayacağını beklediklerini ancak 16-30 Eylül arasında yaklaşık 100.000 Bitcoin’lik opsiyon sözleşmesinin sonlanacağını bu yüzden Eylül ayının ikinci yarısının oldukça hareketli geçmesini beklediklerini ifade ettiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!