Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Bu Blok Mesajında Rekora Gönderme Yapıldı

Bitcoin madenciliği yapan Slush Pool, Bitcoin’in 659678. blok ödülünü aldıklarında kimsenin şaşkınlığını gizleyemediği bir haber başlığını blok içerisine mesaj olarak bıraktı. Slush Pool’un ölümsüzleştirmek istediği başlık, Reuters’ın “Dollar plummets on U.S. stimulus hopes; Bitcoin hits all-time peak” başlığı oldu.

Blok 659678, içinde “Reuters 01/Aralık/2020 Dolar, ABD’nin Canlandırma Umutları Üzerinde Düştü; Bitcoin Tüm Zamanların Zirvesine Ulaştı” mesajını barındırıyor. En eski madencilik havuzu olarak bilinen Slush Pool, Bitcoin’in bu bloğuna oldukça tarihi ve anlamlı bir mesaj bırakmış oldu. Kendi Twitter hesaplarında da yazdıkları mesajı paylaşan Slush Pool, şunları aktardı:

“Madencilerimiz bizden onu ölümsüzleştirmemizi istedi.

Blok 659678: Reuters 01/ Aralık/2020 Dolar, ABD’nin canlandırma umutları üzerinde düştü; Bitcoin tüm zamanların zirvesine ulaştı.”

bitcoin-blokReuters’ın 1 Aralık 2020 tarihinde yayınladığı haberde, doların düştüğü ve son 2 buçuk yıl içerisinde gördüğü en düşük seviyede olduğu belirtiliyor. Doların düştüğü 1 Aralık gününde ise Bitcoin zirve yapmış ve 19.918 dolara kadar çıkmıştı. U.Today’in aktardığına göre, Dolar Endeksi (DXY) de Ocak 2018 tarihinden itibaren ilk kez 91 seviyesinin altında seyrediyor.

Sosyal medya üzerinde birçok kişi Reuters’ın attığı başlığın karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Örneğin Dan Held, “Ana akım medyadan böyle bir başlık atılmasını beklemezdim.” yorumunu yaptı.

Fed’e de mesaj verilmişti

f2pool tarafından elde edilen 12.5 BTC ödüllü son Bitcoin bloğu da bir mesaj içeriyor. Coinbase üzerinden transferi gerçekleştirilen bu blokta da Fed mesajı var. Mesajda şunlar yazıyor:

“NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue

(09/Nisan/2020 2.3T $ Enjeksiyonla Fed’in Planı 2008’deki Kurtarmayı Fazlasıyla Aştı)”

bitcoin-blok
Satoshi’nin Genesis blokuna bıraktığı mesaj

İlk Bitcoin bloku olan Genesis blok Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulduğunda, bloğun içinde bir mesaj olduğu keşfedilmişti. Satoshi, 0 numaralı blok içerisine şu mesajı bırakmıştı:

 “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. (Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde).”

bitcoin-blok
Kaynak

Satoshi neden böyle bir mesaj bırakmış olabilir? Eğer 2008 ekonomik krizini düşünecek olursak ABD’nin yaşamış olduğu derin ekonomik sarsıntı, borçlar, borsaların çöküşü, işsizlik, emlak balonu sonrası çöken emlak piyasası gibi birçok olumsuz durum hem ABD’yi hem de tüm dünyayı etkilemişti. ABD’nin merkez bankası Fed, parasal genişleme politikası uygulayarak kredi ve tahvil programları başlatmış ve piyasaları rahatlatmaya çalışmıştı. Bu bağlamda düşünüldüğünde, Satoshi’nin bıraktığı mesaj anlam kazanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!