Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Düşüşü, Aslında Alım Fırsatı Mı? İşte Uzmanların Görüşleri

Bitcoin son dönemlerin belki de en büyük düşüşünü, geçtiğimiz Kasım ayında yaşadı. Durum sert bir düşüş gibi gözükse de, bazı uzmanlara göre bu bir alım fırsatı olabilir.

Bitcoin Yükseldi ve Toy Yatırımcılar Sektöre Akın Etti

Wall Street traderlarının, günlük işlemcilerin ve hatta pokemon kartı traderlarının piyasa hakkında bildiği en temel şeylerden birisi, kripto para sektöründe unutulmuş gibi duruyor: düşükten al, yüksekten sat. Kısa yanıt ise basit, insanlar panikliyorlar ve mantıksız şeyler yapıyorlar. Kripto para birimleri, yeni ve ayrı bir teknoloji olmalarına rağmen, bunların hikayesi de aynı bir çok piyasa gibi işledi ve ‘toy’ yatırımcıların duydukları şeyler yüzünden Aralık ve Ocak ayında piyasaya akın etmesini sağladı ve daha sonra yaşanan düşüş ile ‘hayatlarının hatalarını’ yaptıklarını düşündüler.

Bitcoin’den Kaçınmalı, Yoksa Düşük Seviyelerden Girilmeli Mi?

Piyasa şu an oldukça negatif ve piyasa ayıların hakimiyetinde. Ancak yine de ortada çok büyük bir soru beklemekte, Bitcoin fiyatı nispeten düşük bir seviyede iken, bu işe girişmeli misiniz, yoksa bundan bir veba gibi kaçmalı mısınız?

Ronnie Moas, Tom Lee, Willy Woo, Naeem Aslam ve MatiGreenspan gibi isimler CoinTelegraph kaynağı ile yaptıkları röportajda, konu hakkında çeşitli açıklamalarda bulundular.

Bitcoin’deki Volatilite Geri Dönüyor

eToro analistlerinden Mati Greenspan, konu hakkında yaptığı açıklamada volatilitenin piyasaya geri dönmeye başladığını ve bunun temel sebebinin 6.000 doların altına düşüş olduğunu ifade etti. Mati’ye göre 6.000 doların aşağısına düşmesi bir çok stop’u tetikledi ve yaşadığımız şey temel olarak bir teknik gelişme.

Standpoint Research kaynağının kurucusu Ronny Moas ise, küresel piyasaların da darbe aldığını ve yaşanan şeyin genel bir şey olduğunu ifade etti. Ronny’e göre S&P 500 de Ocak ayından bu yana %25 ve %50 civarı düşüş yaşamakta ve düşüş yaşayan sadece kripto para piyasası değil. Daha önce de böyle sert hareketlenmeler yaşadığımıza değinen Ronny, neredeyse her bir kaç yılda bir %80 civarında düzeltme yaşandığının ve bunun normal olduğunun altını çizdi.

İnsanların 1929 yılında hisse senedi piyasası çöktükten sonra köprülerden bile kendini attığını ifade eden Moas, daha sonra 1987, 2002 ve 2008 yılında da aynı şeylerin yaşandığını ifade etti. Bu tür bir paniğin hep yaşandığını belirten Moas, paniğe kapılmayanların kendileri için çok iyi bir gelişme kaydedebileceğini de ifade etti.

”Daha önce bu durumda hiç bulunmamış insanlar, Bitcoin sıfıra doğru ilerliyormuş gibi davranıyorlar ancak ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. ”

Bitcoin Fork’ları Panik Satışlarının Asıl Sebebi Mi?

Thinkmarkets bünyesinde baş analist olarak çalışan Naeem Aslam ise, özellikle panik satışlarının nedenlerini masaya yatırdı. Bunun arkasında temelde iki ana faktör olduğunu belirten Aslam, bunlardan birincisinin AB bölgesi regülasyon meselesinin olduğunu aktardı. Aslam’a göre, herkes regülatörlerin dost canlısı olmadığını biliyor ve onlar bu duruşlarını sergiledikçe, Bitcoin için büyük bir ralli göremeyeceğiz ve bu durumun da herkes farkında.

İkinci faktör olarak sınırlı sayıda Bitcoin olması konusuna değinen Aslam, artık ‘fork’ denen bir unsur ile, birbiri ardına yeni ”Bitcoin’ler” üretilebildiğini ve Bitcoin Cash’in aslında gerçek Bitcoin’in fork’u olduğunu ancak bunun yanı sıra şimdi fork’un da fork’undan yeni bir kripto para birimi üretildiğini vurguladı. Arz miktarının durmadan arttırılmasının, piyasa ve endüstri için iyiye işaret olmadığını ifade eden Aslam, yatırımcıların aslında belirli bir sayı ile limitli olan varlıklara karşı daha fazla ilgi göstereceğini vurgulamakta.

Fundstrat’ın ünlü ismli Tom Lee ise, Ronny Moas gibi küresel piyasaların çöküşünün kripto para birimlerini de etkilediğini düşünmekte.

Bitcoin İçin Panik Piyasasında Uygulanacak En İyi Strateji Nedir?

Ronny Moas, akıllı insanların 9.000, 8.000, 7.000, 6.000, 5.000 ve 4.000 dolardan Bitcoin alan kişiler olduğunu düşünüyor.

”İnsanlar 10 yıl önce hisse senedi piyasası çöktüğünde de aynısını yaptı. Daha fazla ekleme yapan insanlar, inanca sahipti ve piyasa aşağı inip milleti iflasa sürüklerken, çok iyi bir iş başardılar. 10 yıl içerisinde paralarından %300 ve %400 artış elde ettiler ve 2008 yılında satış yapan insanlar %300 ve %400 civarında kayıp yaşadı. Bunun da yanı sıra, zarar ettikten sonra piyasadan çekildiler. Kişilerin asıl sorunu, yüksekten alıp düşükten satmayı sevmeleri. Bitcoin Ocak ayında 20.000 dolarken, 2.500 insan piyasa zirvedeyken benim firmama kayıt oldu. Fiyat 4.000 dolar iken ise, kimse benim hizmetimi istemiyor. Biliyor musunuz, insanlar Bitcoin tekrardan 20.000 dolara çıktığında yine beni arayacak ve hizmetime kayıt olmak isteyecekler. Ve işte tam bu sırada piyasanın zirvesindeki insanlar Bitcoin’lerini dumplamaya başlayacak ve siz gerçekten tarihten ders almıyorsunuz.”

Tarih kendini tekrarlar diyen Moas, finansal piyasaların 100 yıllık geçmişine bile bakıldığında, insanların en çok parayı piyasanın çöktüğünde yaptığını görebileceğimizi ifade etti. ‘Görüşlerim her zaman doğru olmayabilir ve Bitcoin 15 dolara bile gidebilir” diyen Moas, ”günde 1 milyon doları Bitcoin madenciliği yapmak için harcayan bir şirket biliyorum ve bence onlar, şu an satış yapan ortalama bir insana göre Bitcoin’in nereye gittiğini daha iyi biliyor” ifadesi ile durumu özetledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment