Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Hash Oranı “Muhtemelen” Düşecek

EToro analistlerinden Mati Greenspan; yaklaşmakta olan halving ile ilgili konuştu.

Mati Greenspan Bitcoin’de halvingin yapılmasıyla birlikte birçok madencinin cihazını kapatabileceğini düşünüyor. Bunun sebebi ise tahmin edilebileceği üzere bu madencilerin halving sonrası zarar edecek olmaları.

Yukarıdaki grafikte Bitcoin madencilerinin kullandıkları bazı cihazları ve bu cihazların madencilere ne kadar para kazandırdığını görebiliyorsunuz. Grafikte de görülebileceği üzere özellikle eski model cihaz kullanan madenciler 2 aydır zaten zarar ediyorlardı. Bu madenciler Bitcoin fiyatı geçtiğimiz günlerde yükselişe geçince kar elde etmeye başladılar.

Mati Greenspan’in tahminlerine göre bu madenciler halving ile birlikte büyük ihtimalle cihazlarını kapatmak zorunda kalacaklar. Çünkü mevcut şartlarda bile zorlanan bu madenciler halving sonrasında büyük ihtimalle kendi giderlerini karşılayamayacaklar.

Bu grafikte yer alan verilere göre üst-düzey cihaz kullanan madenciler bile halving sonrasında zorlanmaya başlayacaklar. Mesela 28TH/s hash oranı veren 1600W’lik S15 cihazına ve 73TH/s hash oranı veren 2920W’lik S17+ modeline bakabiliriz. S15 kullanan bir madencinin zarar etmemesi için BTC fiyatının 17 bin dolar, S17+ kullanan bir madencinin zarar etmemesi için ise fiyatın 10 bin dolar olması gerekiyor. Bu fiyatlar elbette madencinin bulunduğu ülkeye, ne tür elektrik kullandığına göre değişir. Fakat Greenspan bu veriler ışığında şu yorumu yapıyor:

“Halving yapıldığında muhtemelen bu eski cihazlar kapanacak ve hash oranı baya bir düşecek. Bundan iki hafta sonra zorluk düzeyi güncellenecek ve madencilik yapmak biraz olsun kolaylaşacak. Beni düşündüren şey şu: Eski model cihazlarını kapatanlar yeni modellere geçiş yapacaklar mı?”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment