Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Kurucusu Satoshi Nakamoto Hakkında CIA Kesin Yorum Yapmıyor

Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto hakkında CIA’in elinde bazı belgeler olabilir. Hatta yine ABD’deki Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Satoshi Nakamoto’nun kimliğine (ya da kimliklerine) dair bilgi sahibi olabileceği de iddialar arasında.

CIA Yorum Yapmıyor 

Motherboard yazarlarından Daniel Oberhaus, Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında konu hakkında CIA’e bir bilgi talebinde bulundu. CIA, Oberhaus’un talebine verdiği cevapta Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto hakkında elinde bazı belgeler olduğu iddiasını “ne kabul edebileceğini ne de reddedebileceğini” söyledi.

CIA’in ya da NSA’in konu hakkında belli başlı bilgilere sahip olduğunu düşünen tek kişi Oberhaus değil. Bundan birkaç sene önce Alexander Muse adlı bir blogger NSA’in Nakamoto’nun gerçek kimliğini bildiğini iddia etmişti. Muse’un iddialarına göre NSA, Nakamoto’nun kimliğini bulmak için stilometriden faydalandı. Stilometri metodu belli bir yazı içerisindeki ögeleri kullanarak bir analiz yapmayı sağlıyor.

Satoshi’nin Kimliği

Satoshi Nakamoto’nun kim veya kimler olduğu sorusu kripto para sektörünün hala en büyük sorularından biri. Nakamoto’nun oluşturduğu Bitcoin şu anda sektörün en büyüğü konumunda. Nakamoto’nun kimliğine ilişkin pek çok çalışma yapılmış, ortaya pek çok iddia atılmış olsa da elimizde hala somut bir dayanak yok.

Bu sorunun cevabını arayan insanlar zaman içerisinde Nick Szabo, Ross Ulbricht gibi isimlerin Satoshi olabileceklerini düşündüler. Avustralyalı bir bilgisayar bilimcisi olan Craig Wright hem 2015 hem de 2016 yıllarında kendisinin Nakamoto olduğunu iddia etmişti. Wright elinde bazı kanıtlar olduğunu da söylemişti ancak kripto para topluluğundaki çoğu kişi kendisine inanmıyor.

Kiev’de Satoshi Heykeli

Ukrayna’daki kripto para destekçileri tarafından kurulmuş olan Satoshi Nakamoto Cumhuriyeti adlı organizasyon, Kiev’de Nakamoto heykeli dikmeye çalışıyor. Organizasyon Nakamoto’nun heykelini bir zamanlar Lenin heykelinin bulunduğu Shevchenko Bulvarı’na dikmek istiyor. Grubun kurucularından olan Andriy Moroz:

“Herkes için yeni bir özgürlük sembolü haline gelmiş kişinin heykellerini yapma aşamasındayız.”

Grup, Nakamoto’yu onurlandırmak adına dijital bir heykel yapmak istiyor. Bir zamanlar Lenin’in heykelinin bulunduğu alana bir heykel kaidesi kurmak istiyorlar. İnsanlar bu kaidenin önüne gelip akıllı telefonlarıyla baktıklarında kaidenin üzerinde Nakamoto’nun görüntüsü çıkacak. Sitedeki detaylara göre grup hala Kiev’deki yetkililerin onayını bekliyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment