Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Yaratıcısı Satoshi Nakamoto Neden Nobel Alamadı?

Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamato’nun 2016 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterildiğini biliyor muydunuz? İşte olayla ilgili detaylar…

Bitcoin’in yaratıcısı olarak kabul edilen ve Satoshi Nakamoto takma adlı anonim kişi ya da kişiler, 2016 yılında ekonomi bilimi alanında Nobel ödülü alması için aday gösterildi. UCLA profesörlerinden Bhagwan Chowdhry tarafından aday gösterilen Satoshi Nakamato, ödülü alamadı; çünkü adaylığı dahi kabul edilmedi.

Ya anonimlik ya Nobel Ekonomi Ödülü

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, UCLA profesörü tarafından öne atılan adaylığı onaylamadığını açıkladı. Akademi, Nakamoto gerçek kimliğini açıklamadan adaylığının dikkate alınamayacağının altını çizdi. Resmi basın sorumlusu Hans Reuterskiöld net bir şekilde yaptığı açıklamada ödülün, vefat etmiş birine verilemeyeceği gibi isimsiz veya anonim birine de verilemeyeceğini dile getirdi.

Satoshi Nakamoto’nun adaylının dahi kabul edilmediği o sene ödülü, sözleşme teorisine yaptıkları katkılardan dolayı Oliver Hart ve Bengt Holmstrom kazandı. İkili şu an yaklaşık 8 milyon Türk Lirası’na denk gelen para ödülünün sahibi oldu. Eğer Nakamoto kimliğini açıklasaydı ve bu doğrultuda adaylı kabul görseydi, belki de Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülebilir ve bunun getirdiği itibarın yanı sıra para ödülünü de elde edebilirdi.

Neden anonim kalmak istiyor?

Satoshi Nakamoto anonim olarak Bitcoin’in whitepaperını yayınladığında, neler olabileceğini ve yarattığı şeyin potansiyelini tahmin ediyor olabilirdi. Nakamoto “bir lideri olmayan” Bitcoin’i tasarladığında, bunun gerçekten de olmasını istiyordu. Çoğu piyasa uzmanına göre Nakamoto maskesi düşerse merkeziyetsiz yapı hasar alabilirdi ve insanlar, Satoshi’nin harekelerini bir yatırım tahmini olarak yorumlayıp kripto para camiası için hoş olmayan durumlara yol açabilirlerdi. Bu da Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto için herhalde, kendi ipini çekmek anlamına gelirdi.

Bitcoin ve beraberinde gelen blockchain teknolojisi, şu an dünyada birçok yenilikçi kapıyı aralasa da kötü amaçlar için de kullanılabiliyor. Birçok dolandırıcılık veya kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler Bitcoin ile gerçekleştiriliyor. Böyle bir senaryoda hükümetler Bitcoin yaratıcısı Nakamoto’ya bir dizi yasal sıkıntı çıkarabilirlerdi. Satoshi Nakamoto’nun tüm bu sebeplerden dolayı anonim kalmayı tercih ettiği düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!