Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitfinex USDT’den Para Kazanabiliyor mu?

Bitfinex ve Tether CTO’su Paolo Ardoino, Decrypt’e verdiği röportajda Tether’ın gelir kaynaklarını açıkladı. Kendisinin açıklamalarına göre Tether onca maliyete rağmen hala para kazanmayı başarıyor.

Tether’ın Piyasadaki Durumu

Şu anda Tether (USDT) olarak bildiğimiz kripto para şirketi aslında Temmuz 2014’te ilk olarak Realcoin adıyla tanıtıldı. Ancak projenin ismi birkaç ayın ardından Tether olarak değiştirildi.

Tether, ABD Doları’yla bire bir desteklenen USDT adlı tokenları üretiyor. Sabitkoin sınıfına giren USDT tokenlarının her birinin fiyatı aynı miktarda ABD Doları’na sabitlenmiş durumda. Neredeyse 5 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan USDT, son 24 saat içerisindeki 58 milyon dolarlık ticaret hacmiyle Bitcoin’den bile daha fazla hacme sahip.

Şu anda sektörün en önemli şirketlerinden biri olarak gösterilen Tether’ın Bitfinex ile karmaşık bir ilişkisi bulunuyor. Bu iki şirket arasında tam olarak nasıl bir bağlantı olduğunu günümüzde dahi tam anlamıyla bilemiyoruz. Şirket yetkilileri Tether ile Bitfinex arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını öne sürüyorlar. Ancak Bitfinex yöneticilerinden Phil Potter’ın Tether’ın da kuruculuğunu üstlenmiş olması pek çok kişinin bu iddiadan şüphelenmesine yol açıyor.

İnsanların bu ilişkiden şüphe duymalarının bir diğer nedeni de geçtiğimiz yıl Bitfinex’e karşı açılan dava. New York Başsavcısı Letitia James, geçen yıl yürütülen davada şirketi Crypto Capital yüzünden yaşadığı 850 milyon dolarlık zararı kapatabilmek için Tether’ın fonlarını kullanmakla suçladı. Bitfinex, New York Başsavcılığı tarafından açılan bu dava yüzünden 500 bin dolar masrafa girmişti.

 

Bu iki şirket arasındaki ilişkinin detaylarını net olarak bilmesek de Decrypt’e göre şu anda USDT’yi Bitfinex’in işlettiğini söylemek mümkün olabilir. Peki Bitfinex, bunca masrafa rağmen neden hala USDT’yi işletiyor?

Gelir Kaynakları

Hem Bitfinex’in hem de Tether’ın CTO’su olan Paolo Ardoino’nun açıklamalarına bakacak olursak Bitfinex’in bu durumdan gayet memnun olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü görünüşe göre USDT’nin oldukça iyi bir geliri var.

Kendisinin açıklamalarına göre Tether aslında en çok nakit tutarak gelir elde ediyor. Decrypt’e konuşan Ardoino konu hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Tether nakit tutarak ve devlet tahvili gibi güvenli ürünlere yatırım yaparak gelir elde ediyor. 4 milyarlık piyasa değerinden yıllık yüzde 3-3.5 civarında faiz aldığınızda da…100 milyon dolardan fazlasına denk geliyor.”

Ardoino ayrıca Tether’ın rezervlerinin çok küçük bir kısmının yatırım amacıyla kullanıldığını, geri kalan kısmın ise nakit olarak tutulduğunu söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment