Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitfinex’den Yeni bir MtGox Felaketi mi Geliyor?

Dünya’nın en büyük kripto para borsalarından biri olan Bitfinex‘in kullanıcı topluluğundaki bazı insanlar bakiye çekiminde çok önemli sorunların olduğunu belirtiyor. Bu durum borsayı Mt. Gox faciası gibi bir olaya sürükleyebilir.

Risk Tether ile Bitfinex arasındaki ilişkinin herkesin bilmesi gereken, ancak sansürlenmiş detayları olmasından kaynaklanıyor.

Tether, fiyatı bilinçli bir şekilde USD‘ye çok yakın tutulan bir kripto para birimi. Bu sayede borsalar hükümetlerle uğraşmadan insanlara USD fiyatından işlem olanağı sağlayabiliyor.

Bazı kullanıcılara göre borsa, müşterilerini büyük bir riskin içine atıyor. Borsanın eninde sonunda dolandırıcılık suçlamaları nedeniyle büyük zararlar içine girmesi de konuşulan konular arasında. ‘Bitfinex’ed’ yani ‘Bitfinex’lendin’ adlı bir Twitter kullanıcısı bu durumu şöyle açıklamış:

TWT

(Üstteki Not:)”Eğer bana Tether’ın gerçek para yerine geçtiğini söyleyecekseniz, önce kendi websitelerine bir göz atın. Bu son zamanlarda oldukça dikkat çeken bir şey.”

(Altta Tether’ın sitesinden alıntı yapılan kısım:)”Kullandığınız Tether’ların gerçek para yerine geçtiğini söylemeniz yasal bir ifade olmayacaktır. Satın aldığınız Tether’ların gerçek para birimi yerine geçtiğini kesinlikle söylemiyoruz. Tether alım ve satım işlemlerinde oluşabilecek herhangi bir para kaybı bizim sorumluluğumuzda değildir.”

Market Manipüle mi Ediliyor?

Aynı zamanda endişeli kullanıcılar, kripto para fiyatlarındaki büyük fiyat oynamalarını Bitfinex’in margin alım satımlarıyla karşılaştırıyor. Margin yani marj alım satımlar, kullanıcıların parasının üstüne belirli bir ‘avans’ koyarak yapılan alım satımın daha çok kar getirmesini amaçlıyor. İşte kullanıcılar bu taktiğin kullanılması sonucu büyük alım satımlar sayesinde marketin manipüle edildiğini düşünüyor. Bu olayı Twitter’daki başka bir kullanıcı da keşfetmiş:

(İlk Tweet:)”Geçen gün Bitfinex’de 317 milyon $‘lık margin alım satımı potansiyeli vardı. Bunun 3 katı avans koyarsanız tam 1 milyar $‘lık bir manipülasyon aracı görüyorsunuz. Eğer 1 günde geçekleşen toplam alım satımların %20%40‘ının marketi manipüle etmeye yetmediğini düşünüyorsanız diyecek bir şey bulamıyorum.”

(İkinci Tweet:)”Bu adam her şeyi çözmüş. Aynı zamanda koydukları alım satım emirlerini kendi kendilerine gerçekleştirebileceğini düşünürseniz, bu da 500 Milyon $‘lık bir likiditeye işaret ediyor (ki avansla birlikte birkaç milyar bile olabilir.) Bu da ürünlerin fiyatlarını istedikleri gibi manipüle edebilecekleri anlamına geliyor.”

Bitfinex bir sonraki MtGox mu olacak?

Bu tür kötü bir haber tabii ki bir kartopu etkisi yaratabilir. Finans bir mantık işi olsa da bazı kullanıcılar gerçekçi analizler yerine duygularıyla hareket edebiliyor, bu da piyasaları büyük ölçüde etkileyebilir. Her ne olursa olsun, birçok endişeli kullanıcının kendi gözlemleri, dikkatli bir şekilde yapılan analizlerle birlikte internette yayılıyor.

Bu kişisel görüşlere bir örnek vermek gerekirse yine Bitfinex’ed kullanıcı adlı kişi karşımıza çıkıyor. Kendisi Medium adlı makale paylaşım sitesinde uzun bir yazı yayınlamış, yazının ana konusu ise Bitfinex/Tether partnerliğinden doğan endişeler. Buna benzer bir fiyat manipülasyon gözlemini Twitter’da başka bir kullanıcı da yapmış:

“Bitfinex bir sonraki MtGox. İnsanlar sürü haline sorunu dile getirmeye başlıyor. Bu da iyice büyük bir problem halini aldı. MtGox felaketi de aynen böyle başlamıştı, sonrasındaysa bom… Borsa kapanmıştı, yanındaysa milyonlarca kullanıcının yatırımlarını götürmüştü.”

Bu olayların ışığı altında Bitfinex’in izleyebileceği en iyi yol, içeride olup bitenleri şeffaf bir şekilde kullanıcılarla paylaşmak. Bazı kripto para haber siteleri Bitfinex’e konuyla ilgili bir açıklama yapmaları için ulaşmış bile. Bizler de konu üzerinde bir gelişme oldukça siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • berkant
    Posted 19 Kasım 2017 - 23:16 23:16

    İnsanlar yurtdışı borsalarına kayıyor dimi 😀 Böyle bi haber lazımdı evet.

    • Ata YURT
      Posted 20 Kasım 2017 - 11:00 11:00

      Merhaba, Koin Bülteni olarak hedefimiz yurtiçi-yurtdışı borsaları farketmeksizin objektif bir şekilde haber sunmak. Haberin taraflı bir şekilde yapıldığını düşünüyorsanız konu üzerine yazılmış yazıları yabancı kaynaklardan okuyabilir, ya da Reddit ve Medium gibi forumlardaki tartışmalara göz atabilirsiniz.

Leave a comment