Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BitLicense Mağdurları Kraken ve ShapeShift’ın CEO’ları New York’taki Düzenlemeler Hakkında Konuştu

Geçtiğimiz Salı günü kripto para endüstrisinin en açık sözlü iki lideri arasında, New York eyaletinin düzenlemelere yaklaşımı konusunda bir konuşma gerçekleştirildi.

Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz Consensus 2018‘de ShapeShift‘in CEO’su Erik Voorhees, eyaletin uygulamakta olduğu düzenlemeleri eleştirmek için BitLicense ile bu düzenlemelerin sınırlarını zorladıklarının bir örneği olduğunu söyleyerek şunları eklemişti:

“Şimdi burada, Özgürlük Anıtı’na bu kadar yakın olmamıza rağmen bir izin belgeniz olmadan CryptoKitties satamıyorsunuz. Bu da bize bu durumun ne kadar absürt olduğunu gözler önüne sermekte.”

Kraken‘ın CEO’su Jesse Powell ise New York eyaleti başsavcısı Eric Schneiderman‘ın istifası konusundaki alaycı açıklamaları ile dikkat çekmişti.

Bu yılın başlarında Schneiderman’ın ofisi tarafından Kraken’dan ve birkaç diğer borsadan daha bilgi paylaşmalarını istemişti. Şirketinin New York’taki operasyonlarını 3 yıl önce durdurmuş olan Powell ise konuyla alakalı yaptığı açıklamada “yüzümüze bir tokat atılmış” gibi hissettiklerini belirtmişti.

Fakat Schneiderman’in istifasına neden olan fiziksel istismar uyguladığına dair iddialarının çıkmasının ardından Powell, “görünüşe göre bu aşağılık adam gerçekten insanlara tokat atıyormuş” demişti.

Her iki yönetici de şirketlerinin eyaletten ayrılma sebeplerinin BitLicense olduğunu söylemekte. BitLicense üzerine konuşulan ve yazılan bunca şeyin aslında daha derin bir anlamı olduğu ortaya atılmakta. Gerçekleşen görüşmede, hükümetlerin kripto para birimlerinin giderek daha da yaygınlaşması konusundaki tutumlarının değişmesine bağlı olarak endüstrinin ve dünya çapındaki düzenleyicilerin karşılaşmakta olduğu zorluklar ön plana çıkarıldı.

Powell konu hakkında, kara para aklamanın önüne geçmek için çıkartılan düzenlemeler ile müşteri bilgilerinin gizliliğinin korunması arasındaki sorunlara değindi. BitLicense konusundan bahseden Powell, “Kraken böyle bir durumda küresel olarak sahip oldukları bütün müşteri bilgilerini New York eyaletine bildirmek zorunda kalacaktı” dedi.

Bunun yalnızca tatsız bir durum olmadığını belirten Powell, aynı zamanda bunun diğer ülkelerin gizlilik yasaları altında potansiyel olarak illegal olabileceğini de belirtti.

Powell, günümüzde New York’ta hizmetlerine devam edebilmek için tamamıyla diğer bölgeler ile ilişiği olmayan özel olarak yalnızca New York eyaletinde hizmet veren bir yapı kurmaları gerektiğini söyledi. Borsanın sahip olduğu diğer kullanıcıların gizliliğini korumanın bu şekilde mümkün olabileceğini de ekledi.

Alternatif Modeller

Olaya bir de geniş çerçeveden bakan Powell, ABD’nin kripto para birimleri ile ilgili düzenlemeleri yerel düzenleme organlarına bırakmasının gerçek bir başarısızlık olarak nitelendirdi.

“Dünya’daki diğer bütün hükümetler konuyu ciddi bir şekilde, devletin önde gelen başbakanları, bakanları düzeyinde ele almakta. Bu eyalet düzeyinde her bir düzenleyicinin kendine göre karar verebileceği bir şey değil. Bu durum ulusal bir ekonomik ve güvenlik sorunu olarak ele alınmalı hatta uluslararası bir sorun olarak bile ele alınabilir.”

Powell, Japonya‘nın uygulamakta olduğu Virtual Currency Act‘in mantıklı bir düzenlemeye örnek olarak gösterdi. Bu yasanın her ne kadar mükemmel olmasa da ülkede açık bir düzenleme getirmesinin Japonya’daki işletmelerin bir anda patlama yapmasını sağladığını belirtti.

Voorhees ise işlerin nasıl doğru yapılması gerektiğine örnek olarak ise yakın zamanda 5 yeni blockchain ile alakalı yasayı yürürlüğe koyan bir başka ABD eyaleti Wyoming’i gösterdi.

Kendisine göre uygulamaya konulan bu yasalardan en önemli ikisinden birisinin tokenları otomatik olarak menkul kıymet olarak kategorize edilmesinin önüne geçen yasa ile dijital varlık şirketlerinin otomatik olarak para göndericisi olarak sınıflandırılmasının önüne geçen yasa olduğu söyledi.

Voorhees, bu tip modellerin insanlar tarafından incelenmesi gerektiğini söyleyerek bunun yapılan en iyi düzenlemelerden biri olduğunu belirtti.

Konuşmasının başında New York’un BitLicense’ı yaratarak devletçi bir baskı oluşturduğunu söylemesine rağmen Voorhees, düzenleyicilerin niyetlerinin genel olarak iyi olduğunu düşündüğünü belirtti.

Fakat bunu bürokrasiyi dayatarak veya geleneksel finans kurumları ile herhangi bir benzerlikleri olmasını istemeyen şirketlere bankacılık benzeri düzenlemeler getirmeye çalışarak gerçekleştiremeyeceklerini söyledi. Voorhees sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kripto endüstrisi ve düzenleyiciler bu inanılmaz yeni teknoloji konusunda ortak bir alan bularak düzenleyicilerin asıl hedeflerinden olan tüketicileri korumak gibi birçok amaca ulaşabileceklerine inanıyorum.”

Düzenlemeler Nasıl Atlatılabilir?

Sonuç olarak ise her iki yönetici de kripto para birimlerin ile hareket etmenin oldukça kolay olduğunu belirterek eğer bir bölgedeki yasalar çok sıkılaşırsa bir başka bölgeye taşınılabileceği konusunda hemfikir oldular.

Powell, Kraken’in merkez ofisinin şu anda San Francisco‘da bulunduğunu ve bunun sebebinin ise şirketi kurduğu zaman orada yaşamakta olduğu için olduğunu belirtti. Kripto şirketlerinin istenildiği zaman alınıp dünya’da istenilen her yere taşınılabileceğini de sözlerine ekledi.

Aynı zamanda Powell, BitLicense yüzünden kripto para ticaretlerine sınırlama gelen New York’taki kullanıcılar için ise bir tüyo vererek kullanıcıların her zaman fiziksel olarak taşınmalarına gerek olmadığını ve VPN kullanarak IP adreslerini saklayarak bazı sınırlamaların üstesinden gelebileceklerini söyledi.

“Eğer mecburen New York’ta kalmak zorundaysanız ve istediğiniz gibi ticaret yapamıyorsanız Wyoming eyaletinde bir limited şirketi kurarak işlemlerinizi bu şirket üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.”

Merkezi olmayan borsaların yükselişinin düzenleyicilerin etkilerini azaltarak kullanıcılar için daha çok alternatif sunacağını söyleyen Powell:

“Eğer istedikleri işlemleri Kraken üzerinden yapamazlar ise kullanıcılar bunu merkezi olmayan borsalar ile gerçekleştirebilecekler.”

Voorhees ise borsalar ve diğer işletmeler tarafından ortaya çıkan ülkeden ülkeye atlama hareketinin kolayca çözülemeyecek daha geniş bir olayın yalnızca bir semptomu olduğunu söyledi ve sözlerini şu şekilde noktaladı:

Bitcoin, değerlerin insanlar arasında dolaşmasını kısıtlayan bütün sınırları ortadan kaldırdı. Böylesine bir yeniliğin direkt olarak düzenlemelerin pençesi altında kalmasının imkanı olmamakta. Ve inanıyorum ki yaşamım boyunca göreceğim en büyük olaylardan biri bu çatışma olacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment