Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitmain ‘Opera’ Tarayıcısının Çoğunluk Hisselerini Almayı Planlıyor

Opera Ltd. yakın bir gelecekte IPO düzenlemeyi ve bu süreç kapsamında 115 milyon dolar civarında para toplamayı hedefliyor.

Bazı kaynaklara göre ise Opera Ltd’nin düzenleyeceği bu IPO’ya Bitmain de katılıyor olacak. Bitmain‘in bu iş için 50 milyon dolar civarında para ayırdığı düşünülüyor.

IPO diye tabir edilen şey kısaca herhangi bir şirketin hisselerinin ilk kez halka açılması demek. Opera Ltd. de kendi IPO’sunu düzenleyip 115 milyon dolar para toplamayı düşünüyor. Hisselerini satışa çıkaracak olan şirket Nasdaq’ta OPRA olarak listelenecek. Şirket, IPO düzenleme talebini 29 Haziran Cuma günü ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bildirdi.

24/7 Wall St.’e göre Bitmain Opera’dan 50 milyon dolar değerinde hisse alacak. Bitmain’in haricinde iki farklı şirketin de IPO’ya katılarak 10 milyonar dolarlık hisse alacağı konuşuluyor.

Tarihçe

Opera bilindiği üzere Google Chrome, Mozilla Firefox gibi bir web tarayıcı. 1994 yılında Norveç’te geliştirilen tarayıcı ilk olarak Windows’un 1996 sürümünde yayınlanmıştı. Opera’yı iOS, Windows, Linux gibi sistemlerden kullanabiliyorsunuz. Tarayıcıyı üreten Opera Software AS adlı şirket Golden Brick Capital Private Equity Fund adlı Çin merkezli bir konsorsiyum tarafından 2016 yılında 600 milyon dolar karşılığında satın alınmıştı.

Statcounter.com gibi sitelere göre internette gezinen kişilerin yüzde 2.46’sı Opera’yı tercih ediyor. Bir kıyaslama yapmak amacıyla bu oranın Chrome’da yüzde 66’yı, Internet Explorer’da ise yüzde 7’yi bulduğunu belirtelim.

Merkezi Çin’de bulunan Bitmain ise kripto para madenciliği ekipmanı alanında dünyanın bir numarası durumunda. Birden fazla maden havuzunu işleten şirket Bitcoin neredeyse yüzde 50’sini kontrol ediyor. Şirketin Dünya’nın çeşitli yerlerinde ofisleri, yılda da milyarlarca dolar geliri var.

Para toplama sürecinde yüz milyonlarca dolar para toplayan şirket en son 12 milyar dolar gibi bir değere sahipti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment