Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitmain’in AntMiner B3 Cihazı Çinli Kullanıcılardan Tepki Topluyor – Bitmain İkinci El Parça Mı Kullanıyor?

Madencilik ekipmanları üreticisi Bitmain en son piyasaya sürdüğü ürünlerinden birisi olan AntMiner B3 yüzünden Çinli kullanıcılardan çok fazla eleştiri almaya başladı. Ürünü ilk alan Çinli kullanıcılar bunun pazarlama taktikleri ve kalite kontrol yöntemleri hakkında farklı iddialara sahip.

AntMiner’ın resmi WeChat hesabından yapılan blog gönderisine göre, Bytom Blockchain’inde yer alan BTM için kullanılması amacıyla üretilen ürün, Bytom ekibinin kendi ana ağlarını piyasaya sürmesinin hemen ardından 25 Nisan tarihinde tanıtılmıştı.

Her bir ekipman başına 17.000 Çin yuanı (2.600 dolar) gibi bir fiyata sahip olan ürün, satışların açılmasından saniyeler sonra 25.000 gibi bir satış rakamına ulaşmıştı.

AntMiner B3’ün resmi teknik özellikleri kısmında cihazın saniyede 750 hash hesaplayabilme gücüne sahip olduğu belirtilirken, ürünü ilk alan Çinli kullanıcılar bu ay dile getirdikleri şikayetlerde Bitmain’in yaptığı tanıtımda ürünün gücünü ciddi bir derecede abarttığını ifade etmekte.

Yerel bir haber kaynağına göre bu şikayetler Çin’deki madenciler tarafından yapılan ilk denemelerden sonra patlak verdi ve Çinli kullanıcıların elde ettiği verilere göre AntMiner B3’ün gücü saniyede sadece 500-600 hash’e tekabül etmekte ki bu elde edilen koin miktarını, madencilerin önceki veriler ışığındaki hesaplamalarında elde ettikleri günlük kar olan 47 BTM‘den, tek haneli rakamlara kadar düşürebilecek kadar etkili bir fark.

Geçtiğimiz haftalarda yerel topluluk üyelerinden çok daha fazla şikayet gelmesi üzerine, madenciler sosyal medya mesajlaşma uygulaması olan WeChat üzerinden gruplar oluşturmaya ve cihaz hakkında bildiklerini Çinli Soru & Cevap sitesi olan Zhihu üzerinden paylaşmaya başladılar.

Şikayetlerin ilk çıkmaya başladığı zamandan beri süregelen başka bir şikayet ise Bitmain’in B3 cihazını üretmek için ikinci el parçalar kullanması şeklinde. Zhihu içerisinde geçen bir gönderiye göre kullanıcılar, yepyeni olması gereken AntMiner B3 cihazının fanının üzerinde ciddi bir toz birikintisi olduğunu belirtiyorlar ki bu önceki şikayet olan performans düşüklüğü konusunun da nedeni olabilir.

Bu olayların hemen ardından B3 cihazı satın alan kullanıcıların haklarını korumak adına 19 Mayıs tarihinde bir Weibo hesabı açıldı.

Weibo sayfasındaki aktivistlerin gönderilerine göre, bir grup B3 sahibi kullanıcı Pazartesi günü Bitmain’in Pekin’deki ofisini ziyaret edip konuya bir çözüm getirme amaçlı görüşmeler gerçekleştirmiş. Söylenenlere göre grup 10 kişiden az olmasına rağmen, toplantının barışçıl ve güvenli bir ortamda sağlanması için yerel polis kuvvetleri de orada hazır tutulmuş.

Sina kaynağından gelen bilgilere göre, Gruptaki madenciler Bitmain’in, performans sıkıntısı yaşayan madencilik ekipmanlarını düzeltmeye istekli olduğunu ancak müşterilere para ödemesi yapmayı kabul etmediğini ifade ediyorlar. Raporda yazılanlara göre firma para ödemesi yapmak yerine olayı yasal süreçler aracılığıyla çözmek niyetinde.

Bitmain şu an için herhangi bir resmi açıklama yapmasa da başka bir yerel haber kaynağı şirketin bazı B3 cihazları konusunda problemler olduğu gerçeğini kabul ettiğini ifade etmekte. Bitmain yaptığı araştırmalar sonucunda problemli cihazların şu an için sadece %1’e tekabül ettiğini ifade etmekte. Şirket buna ek olarak ikinci el ürün kullandığı iddialarını ise kesin bir dille yalanladı.

Bitmain tanıtımda kullandığı rakamlar ile cihazların gerçek performans rakamlarının uyuşmadığı iddialarına ise şu cevabı verdi:

”İşin özünde madencilik cihazları da birere yatırım ürünüdür. Token’in fiyatı ve getirdiği kar oranı piyasa dinamiklerine bağlıdır. Bu sebeplerden ötürü hiçbir şey herhangi bir şirket veya birey tarafından garanti edilemez.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment