Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BitMEX Yeni Bir Dava İle Karşı Karşıya Kaldı

BitMEX ve kurucuları, kara para aklama, piyasa manipülasyonu gibi birçok iddia nedeniyle yeni bir dava ile karşı karşıya kaldı. Romanya’da bulunan Păun Gabriel-Razvan isimli kişi, BitMEX borsasını manipülasyonla suçlayarak dava açtı.

Păun Gabriel-Razvan, Kaliforniya’da BitMEX aleyhine dava açtı. İddiaya göre, HDR Global Trading Limited şirketinin de dahil olduğu BitMEX borsası kurucuları olan Arthur Hayes, Ben Delo ve Samuel Reed ve diğer kişilerin şantaj ve manipülasyon yoluyla yasa dışı bir şekilde milyar dolar değerinde kazanç elde ettiler. The Block Crypto’da aktarılanlara göre, bu yeni dava Moskova’da bulunan Dmitry Dolgov’un açtığı benzer davanın ardından geldi. Haberde, her iki davacının da aynı avukat tarafından temsil edildiği öğrenildi.

“Avukat Pavel Pogodin iftira atıyor”

The Block Crypto’ya konuşan BitMEX sözcüsü, avukat Pavel Pogodin’in BitMEX’e ve kripto para sektöründe bulunan diğer kişiler hakkında iftirada bulunduğunu iddia etti. Sözcü, Pogodin’in yalan yanlış bilgilerle şikayetlerde bulunduğunu ve bu iftiraların mahkeme tarafından anlaşılacağına inandığını dile getirdi.

Davacının BitMEX’in aynı zamanda vergi kaçakçılığı, hackleme, kaçakçılık, uyuşturucu satıcılığı gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunan kişilerin BitMEX’i yoğun olarak kullandığını da öne sürdü.

Kara para aklama şeması yapıldı

Păun Gabriel-Razvan’ın dava dosyasında açıklanan kara para aklama şemasında, para aklayan tarafın manipülasyon yoluyla kazandığı, BitMEX’in el koyduğu fonlar, isimsiz hesaplar gibi yasa dışı faaliyetlerde rol alan tarafların açıklaması bulunuyor. Bu noktada, BitMEX borsasında bulunan sigorta fonundaki 427 milyon doların fonuna gelmesi, zimmete para geçirme olarak değerlendirildi.

dava-bitmex

Dava dosyasındaki şema, şu şekilde açıklandı:

“Bir para aklayıcı (davalı) iki borsa hesabı açar. Birincisi, BitMEX hesabı üzerinden bir veya daha fazla borsada (Coinbase, Kraken, BitStamp) açılan, endeks fiyatı hesaplamaya yarayan bir hesaptır. İkincisi ise “winner” hesabı olarak adlandırılan isimsiz bir hesaptır. Kara para aklayan, BitMEX üzerinde yüksek kaldıraçlı bir işlem yapar ve endeks fiyatını uygun yönde hareket ettirmek için maksimum slipaj oranıyla piyasa emrini gerçekleştirir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!