Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bittrex Onlarca Koini Kaldırıyor

Güney Kore’de Kakao’nun yan kuruluşu Dunamoo tarafından yönetilen ve ülkenin en büyük ikinci borsası UpBit’e güç sağlayan en değerli kripto para birimlerinden Bittrex, 82 koinin alım satım platformundan çıkaracağını belirtti.

Bittrex ekibi, “Bazen Bittrex’in bir kripto para cüzdanını veya marketi Bittrex Borsasından çıkarmasına neden olan koşullar var olabiliyor.” şeklinde bir açıklama yaptı. “30 Mart 2018’de aşağıdaki listede yer alan cüzdanları kaldıracağız. Bu cüzdanlar kaldırıldıktan sonra, dahili hesaplardaki paraları artık kurtaramayacağız. Kullanıcılar, birikimlerini ve yatırımlarını saklamak için 30 Mart 2018 tarihinden önce paralarını geri çekmeliler.”

Ekip, aynı zamanda tanımlı bazı kripto paraların blockchain işlemler sisteminin zarar gördüğünü ve bu durumun bazı kullanıcıların bakiyelerini çekmelerine engel olduğunu da belirtti.

“Asterisk(*) ile işaretlenmiş koin’ler, para çekim işlemlerine izin vermeyecek derecede hasarlı blockchain ve cüzdanlara sahip.” diyen Bittrex, CRYPT gibi bir kısım belirli kripto para birimlerini işaret ediyor.

Önde gelen ticaret platformları ve borsalarda, bir kripto para biriminin platformdaki kullanıcılardan yeterli düzeyde likiditeye ve talebe sahip olmaması durumunda, düzenli bir planlama defteri tutulması zorlaşıyor. Likidite eksikliği, kripto para tüccarı Sylvain Ribes tarafından yapılan son çalışmada da görüldüğü gibi, 50.000 $ gibi düşük tutarlı fonlarla dahi başlatılabilecek fiyat manipülasyonlarına yol açmakta.

Ribes, 50.000 dolar tutarındaki belli kripto para fonlarını satışa sürerek OKEx ve GDAX gibi büyük borsaların genelinde bu işlemin kripto para kurları üzerindeki etkilerini, likidite düzeyini ve dijital varlıkları ölçmeye çalıştı. GDAX’te %1’den az kaymaya rastlasa da OKEx gibi düşük piyasalı, kripto paralara özel borsalarda 50.000 dolarlık her satış, yüzde 2 ila 10 arasında bir kur düşüşüne sebep oldu.

Ribes,

“İçten içe düzeni oturmamış piyasalarda yapay hacim enflasyonları ve hissedarların fiyat yükseltme odaklı peş peşe satışları beklenen bir şey. Beni şaşırtansa sahtecilik ve dolandırıcılığın çapı oldu. Birçok çift, 5 milyon dolarlık bir hacme sahip olsa da, siz yalnızca 50.000 dolarlık payları likidite etmeye çalıştığınızda yüzde 10’dan fazla değer kaybı yaşıyorsunuz.” diye devam etti.

Kripto paralar için düşük taban kuru veya kısıtlı rezerve sahip büyük borsalarda yapay enflasyon taktikleri çok sık rastlanan bir olgu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, potansiyel yatırımcıları bu platformlardaki söz konusu fiyat düzenekleri için uyardı.

Komisyon,

“Suistimalciler, genellikle potansiyel kurbanların paralarını dolandırabilecekleri alanlara yatırmalarını ikna etmek için yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin cazibesini kullanmaya çalışırlar. Bu dolandırıcılığa “yükselt ve yok et” tarzı yapay enflasyon taktikleri ve yeni teknolojik alanlara açılma iddiasında bulunan halka açık şirketlerinkiler de dahil olmak üzere asılsız piyasa manipülasyon şemaları dahildir.” diye de ekledi.

Komisyon Müdahelesi

Komisyon, bu ayın başlarında kripto para borsalarına ya ICO’larını kaldırmalarını, ya da destek alabilmeye devam etmek adına resmi kayıtların tamamlanması için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söylemişti. Bittrex gibi ABD merkezli kripto-para platformları için, koin üzerine dayalı işlemlerin gerçekleştirilmesinden önce komisyon ile senkronize kayıt yapılması zorunlu tutuluyor.

Önümüzdeki birkaç ay içerisinde, birçok büyük borsanın, yapay fiyat enflasyonlarına ve piyasa manipülasyonuna eğilimli olan küçük hisseleri muhtemelen liste dışı bırakacağı ya da temelli kaldıracağı ön görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment