Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada Kraliyet Bankası’ndan Blockchain Girişimi

Resmi olarak ülkenin en büyük bankası olan Kanada Kraliyet Bankası (RBC), 15 Mart’ta yayınlanan ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi‘nin patent başvurusuna göre, geçtiğimiz sonbaharda blockchain teknolojisini kullanan bir kredi puanı platformu için patent başvurusunda bulundu.

Blockchain tabanlı kredi puanı platformu şu şekilde tanımlanıyor. Kredi sicili, kimlik verileriyle bağlantılı blokların kullanılmasıyla kayıt edilir. Sicil, kredi puanının hesaplanması için borçlular hakkında tarihsel ve tahmini bilgileri saklar.

Patente göre, bir kredi puanının geleneksel yöntemlerle hesaplanması şeffaf değildir. Müşteriler, kredi puanını etkileyecek kesin bilgiler ve kredi puanını kontrol edebileceği araçlar hakkında her zaman bilgilendirilmezler.

Patentte açıklandığı üzere, dağıtılmış defter teknolojisiyle müşteriler, “üçüncü taraf kredi kontrolleri gerçekleştirdiğinde veya kredi puanı değiştiğinde” bilgilendirilecektir. Örnek olarak, kredi puanlarını olumsuz olarak etkileyecek bir fatura ödemesi unutulması durumunda, tüketicilere bir kredi uyarısı gönderilecek.

Önerilen blockchain kredi puan platformu ile, bir kredi notunun belirlenmesinde yer alan tüm verilerin faydalı bir şekilde görselleştirilmesi sağlanacaktır. Böylece kredi bilgilendirmesine sahip bir borçlunun yetkilendirilmesi sağlanacaktır.

Patent ayrıca, önerilen kredi puan platformunun geleneksel bir kredi bürosuna göre daha fazla kaynaktan kredi verisi alabileceğine de dikkat çekiyor.

Bu, RBC’nin dijital defter teknolojisine girmek için ilk atılımı değil. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında, banka ABD-Kanada bankalararası anlaşmaları gölgelemek için Blockchain tabanlı Hyperlinger‘ı kullandığını açıkladı. RBC’nin CEO’su geçtiğimiz sonbahar Blockchain’e övgü yağdırdı. CEO, Blockchain’in sermaye piyasalarında, ticaret şirketlerinde, güvenlik anlaşma şirketlerinde bulunan her şeyi doğru bir şekilde perakende satış zincirine dönüştürme şansına sahip olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment