Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Blockchain Adası’ Malta’da İlk Bitcoin ATM’leri Hizmete Girdi

Malta, kripto para ve Blockchain konusunda yaptığı atılıma devam ediyor. Kripto paralar ile ilgili çok önemli üç yasa tasarısını meclisten geçirdikten sonra, Malta’da şimdi de bir Bitcoin ATM’si hizmete girdi. Moon Zebra isimli şirketin geliştiriciliğini üstlendiği bu ATM’ler, Malta’nın tarihi bir yeri olarak gösterilen Tower Road’da hizmet verecek.

Kripto para yatırımcısı, Bitcoin hayranı ve dijital bir otorite olan, Bitcoin ile ilgili dünyada farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürüten Leon Siegmund (ya da Lee Winmouth adıyla da bilinir) ile ünlü iş adamı Jonas Abrahamsson’un ortaklığı ile kurulan Moon Zebra, kripto paralar ile ilgili bu tarz inovatif çalışmalar yaparak gündeme geliyor.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Siegmund, Bitcoin ATM’si fikrinin çok ileri bir teknolojik donanım gerektirmediğini kabul ederken, buna karşın bu basit gibi görünen fikrin; insanların kripto para ve Bitcoini ile ilgili farkındalığını ise arttıracağını belirtti. Siegmund, şunları söyledi:

”Malta’ya bundan iki yıl önce ilk geldiğimde Blockchain ve kripto paralar ile ilgili pek de fazla bir yaprak kıpırdamıyordu. Ancak sadece iki yıl içinde, birçok kişinin kollektif katılımı ve hükümetin de desteğiyle bu noktada önemli atılımlar yapmayı başardık. 2017 yılında bir etkinlikte Abrahamsson ile tanıştık ve Malta’daki yerel Bitcoin topluluğuna nasıl bir katkıda bulunabiliriz diye düşündük ve en başta aslında geri dönüşüm sonucu insanlara kripto para veren bir sistem üzerine düşündük. Sonrasında bu fikir hiçbir zaman eyleme dönüşmedi ancak daha sonra Bitcoin ATM’si fikri çok cazip geldi. Burada bir ATM kurup yönetmek pek de kolay bir şey değildi çünkü bankalar bu noktada bize destek vermeyi pek de istemiyordu. Ancak zorlu bir sürecin ardından bu hedefimize de ulaştık.”

Siegmund, Malta’nın kripto para ve Blockchain konusunda önünde altın bir fırsatın bulunduğunu belirtti.

Bitcoin ATM’leri ve Malta arasında karmaşık tarihi bir ilişki de mevcut. Örneğin geçtiğimiz yıl ülkedeki ilk Bitcoin ATM’si ortadan kaybolmuş ve kuruluşlar 3000 Euroluk bir dolandırıcılığa kurban gitmişti. Ancak Moon Zebra, bu konudaki olumsuz algıyı yıkmak istiyor. 4 kripto para uzmanı ile harkeet eden firma, yakın gelecekte de daha fazla proje sunmaya odaklanmış durumda.

Kripto Para ATM’si Nedir?

Kripto para ATM’si, temel olarak insanlara ATM’den para çekmeye benzer bir hizmet sunan bir şeydir. ATM’lere giderek özel şifrelerini ve itibari paralarını yatıran insanların cüzdanına, bu hamleden sonra o miktarın denk değeri olan kripto para gelir. Kullanıcılar aynı şekilde kripto parayı da itibari paraya çevirebilir ve böylelikle ATM her iki yönde de işlemiş olur. Borsaların merkezileşmesini de bir nevi önlemesi beklenen kripto para ATM’leri artık bundan sonra Malta’da da hizmet verecek. Şu anda ATM’nin sadece Bitcoin hizmeti vereceği belirtilirken, şirket yetkilileri bu durumun yakın gelecekte diğer bazı koinleri de kapsayacak şekilde değişebileceğinin sinyallerini vermiş durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment