Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Daha Fazla Özerk Hükümete Yol Açabilir

Katalonya’nın bağımsızlığı için yapılan referandum ekim ayının başından beri İspanya’daki hisse piyasasını olumsuz yönde etkiliyor.

Etkilenen hisseler arasında IBEX de bulunuyor. IBEX, referandumdan etkilenerek son 15 aydaki en düşük değerini yaşadı. Ancak İspanyol hükümetinin tahvil gelirleri, neredeyse %2 oranında artmış durumda.

Referandumun doğurduğu belirsizlikler, protestolar ve şiddet, yerel yatırımcıları endişelendiriyor. Bizim için iyi denilebilecek şey ise, bu olayların sonuçları hala daha İber Yarımadası’nın dışını etkilemedi.

Bağımsız Katalonya fikri dünya genelinde bazı ayrılıkçı hareketleri tetiklemiş gibi gözüküyor. Bu ayrılıkçı hareketlerden biri de ABD’de yaşanıyor. Kaliforniya Eyaleti’nde, ABD’den ayrılıp ayrı bir devlet haline gelme yönünde çalışmalar sürüyor.

Bu bağımsızlık hareketleri, bilgi çağının yenilikleri tarafından destekleniyor. Bunlar arasında internetin gelişi, başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların ortaya çıkması ve kripto paraların altında yatan Blockchain teknolojisi bulunuyor.

Bitcoin ile Katalonya’nın Ne Alakası Var?

“Bitcoin ile Katalonya’nın ne alakası var?” sorusunun cevabı ise yaklaşık 3 hafta önce İspanya’da yaşanan bir olay. Yaklaşık 3 hafta önce İspanya hükümeti, Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki “illegal” bağımsızlık oylamasına bir son verilmezse, bölgenin tüm finansal varlıklarına el koyma tehdidinde bulunmuştu. İspanya Maliye Bakanı da durumla ilgili şöyle bir yorumda bulunmuştu:

“Sürmekte olan illegal etkinliklere tek bir Euro destekte bulunulmamasını sağlamak için bu önlemleri alıyoruz.”

Devlet, ülkenin mal varlığı ve parası hakkında söz sahibi olduğu için böyle bir “önlem” alabiliyordu. Bildiğiniz gibi Bitcoin’de durum bu değil. Hiçbir devlet “ya emrime uyarsın ya da Bitcoin’ine el koyarım” diyemez çünkü Bitcoin üzerinde bir yetkiye sahip değil. Bu durumun farkında olan ve Katalan halkının bağımsızlığından yana olan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange da İspanyol hükümetinin bu tehdidiyle ilgili şöyle bir yorumda bulunmuştu:

“(Bu haber) özgürlük yanlısı olan tüm insanların ve devletlerin neden Bitcoin kullanması gerektiğini gösteriyor…”

Blockchain Katalonya’yı Nasıl Destekleyebilir

Artan kripto para kullanımı, dünya genelindeki ayrılıkçı hareketleri başarıya ulaştırabilir. Çünkü ayrılıkçı devletler kripto paralar aracılığıyla kamu sektörü süreçlerini ve sistemlerini (ulusal kimlikler, oy kullanma sistemi, sağlık sistemi) dijital hale getirerek kendi hükümetlerini finanse edebilirler.

Kimisine göre dijital paraların ortaya çıkışı ve yaygınlaşması, uzun süredir dünya çapında rakibi olmayan Amerikan Dolarına artık bir rakip çıktığı anlamına gelebilir. Ancak bu, en azından şimdilik, biraz fazla iddialı bir söylem gibi. Şuanda kesin bir şey söyleyemesek de, yakın gelecekte dünya çapında en popüler olan piyasalarda kripto paralar kullanılmaya başlarsa her şey çok daha farklı olacaktır.

Duruma biraz politik olarak baktığımızda Fransa, Avusturya, Macaristan, Hollanda’da sağ görüşlü partiler git gide popülarite kazanıyor. ABD ve Büyük Britanya’ya baktığımızda ise bu ülkelerde durumun “birleşmeden” ziyade “ayrılmaya” doğru ilerlediğini görebiliyoruz. ABD’de Kaliforniya’nın ayrı bir devlet olmak istemesi, Büyük Britanya’da bir kesim İskoç’un 2014’te yapılan referandumdan hoşnut olmaması gibi durumlar buna örnek.

Hem ekonomik hem de politik açıdan baktığımızda dünyada şu sıralar epey ilginç şeyler oluyor, olmaya devam ediyor. Blockchain teknolojisinin şuanda ve yakın gelecekte oynayacağı rolün büyüklüğü, tartışılmaz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment