Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Konusunda Gelişmek İçin Çin’in Daha İyi Düzenlemelere İhtiyacı Var

Endüstrideki uzmanlara göre Blockchain‘in Çin‘deki büyümesi, iyi dizayn edilmiş düzenlemelere ve standart bir yapıya ihtiyaç duyuyor.

Çin’in Hainan kentinde 2018 yılında yapılan Bo’Ao Forum for Asia isimli toplantıda içinde bulut ağı sağlayıcısı Xunlei’nin kurucusu Chen Lei, Çin Ulusal İnternet Finans Birliğinde (NIFA) bulunan Blockchain Araştırma Geliştirme Grubu başkanı Li Lihui’nun da bulunduğu konuşmacılar Çin’deki son blockchain gelişmelerini ve teknolojinin gelecekteki olanaklarını tartıştılar.

2017 yılında ülke genelindeki teknoloji şirketleri tarafından bir kaç blockchain projesi yapılmış olsa da, paneldeki uzmanlar iyi düşünülmüş bir mevzuat şemasının önümüzdeki yıllarda bu teknolojinin ihtiyaç duyacağı kilit role bürünebileceğini belirtti.

Aynı zamanda Çin’deki devlete bağlı dört ticari bankadan birisi olan Bank of China‘nın eski başkanı olan Li, blockchain kullanımı için düzenleyici bir şema oluşturulması konusunun NIFA‘nın 2018 yılındaki en büyük önceliklerinden birisi olduğunu söyledi.

2015 yılında People’s bank of China ( Çin Halk Bankası) tarafından başlatılan ve Danıştay tarafından onaylanan NIFA, ülkedeki finansal teknolojinin sağlıklı gelişimini sağlamayı hedefleyen öz denetime sahip bir şirket.

Blockchain gelişimi üzerine araştırma odaklı olmalarının yanı sıra, NIFA ayrıca kripto para endüstrisini ince eleyip sık dokumakta ve ICO’ların (dijital para arzı) barındırdığı riskler hakkında uyarılar sunmakta.

Li’nin panelde yaptığı açıklamalar şu şekilde:

”Çin’deki blockchain teknolojisi son yıl içinde Baidu ve Tencent gibi internet devlerinin başlattığı blockchain platformları ile büyük bir gelişme görmüş olsa da, bunları düzenlemeye yönelik girişimimiz ciddi anlamda geride kalmakta.”

Li’ye,  başında bulunduğu teknoloji hakkında yenilikleri onaylama yetkisine sahip organizasyonunun, blockchain kullanımı hakkında düzenleme şeması oluşturulmasını yakından takip ettiğini belirtti.

”Bu bizim en önemli önceliğimiz olmalı” diye belirtti ve devamında bunun blockchain konusunda uzmanlaşmış yetenekleri teşvik etme ve işe alma konusunda olanak sağlayacağını da vurguladı.

Aynı konu hakkında, Xunlei’den Chen Lei, ”Teknolojik yetenek, bu endüstri bizim hayal gücümüzü genişletmeye devam ettikçe asla bir engel olarak karşımıza çıkmayacak” dedi.

Xunlei, blockchain dünyasına kullanıcıların internet hızlarını paylaşarak token kazanmalarını sağlayan bir yöntem ile bu senenin başlarında dahil olmuştu.

Chen Lei‘nin çıkardığı sonuç ise şu şekilde:

”Gelecek için ihtiyacımız olan şey bütün endüstrinin takip edebilmesi için düzenleyici prensiplerin yapılmasıdır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment