Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya, Kripto Para Borsalarının Lisans Almaları İçin Gereken Kuralları Gözden Geçirecek

Japonya hükümetinin, kripto para borsalarının lisans alımında gereken kuralları revize ederek yeniden düzenlemek için harekete geçtiği belirtildi. Coincheck hack olayından sonra yaşanan mağduriyeti bir daha tatmak istemeyen Japon otoriteler, güvenlik sistemleri yetersiz bulunan borsaların, lisans alamayacaklarını da açıklamıştı.

Kurallar Katılaşacak mı?

Japonya Finansal Hizmetler Kurumu (FSA), kripto para borsalarının lisans alması için gereken kuralları ve prosedürleri daha da güçlendirerek, daha güvenli bir kripto para ticareti ortamı yaratmayı amaçlıyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, FSA’nın lisans vermek için koyduğu kuralları revize ederek güncelleyeceği belirtilirken, buna tabii olan kurumların da lisans almak için başvuran ancak görüşmelerin devam ettiği şirketler olduğu belirtildi.

Eskiden, henüz resmi otoritelerden lisans alamayan kripto para borsalarına buna rağmen işlemlerini sürdürebilmeleri ve hizmet verebilmeleri için Japon hükümeti tarafından geçici bir izin veriliyordu. Bu güncelleme ile, artık bu durumun değişmesi bekleniyor.

Aynı zamanda hali hazırda lisansı bulunan firmaları da sıkı bir şekilde denetlemeye devam edecek olan FSA, kurumlarda yeni açıklar saptanması durumunda da, bu borsaların lisansını iptal etme hakkına sahip olacak.

Japon hükümeti, bu hamle ile tarihin en büyük ölçekli kripto para hack vurgunu olan Coincheck’in kötü izlerini silmeyi amaçlıyor. Hatırlanacağı üzere, bu yılın başında hacklenen Coincheck  borsası, lisans almak için başvurmuştu ancak hacklenmenin gerçekleştiği dönemde lisans görüşmeleri devam ediyordu ve Japon hükümetinin geçici izni ile borsa, müşterilerine  hizmet veriyordu.

Kripto Para Sektöründe Yeniden Yapılanma

FSA’nın bu kararı almasının altında yatan bir diğer önemli sebebin de, geçici izinle çalışmaya devam eden borsalarda çok çok ciddi güvenlik açıkları saptanması olduğu belirtiliyor. Yeni kurallar ile birlikte daha şimdiden 5 kripto para borsasının başvurusunu iptal ettiği, ve bazı borsaların da geçici bir süreliğine kapatıldığı belirtiliyor. Yerel basın kaynaklarının geçtiği son haberlere göre, yine bilinen bir kripto para borsası olan Campfire da, lisans başvurusunu iptal eden borsalar arasında yer alıyor.

Daha önce FSA’nın belirlediği güvenlik testlerini geçen ve lisans alan borsalar da halen takip altında ve FSA, bunları sıkı bir şekilde denetlemeye devam ediyor. Quoine, Tech Bureau ve GMO Koin gibi borsaların lisansları olmasına rağmen, FSA tarafından sürekli denetime tutulduğu da gelen haberler arasında.

Bu borsalar arasında Tech Bureau ve GMO Koin’in yeni güvenlik kuralları doğrultusunda, açıkların kapatılması ve sistemin iyileştirilmesi yönünde uyarı aldığı  belirtilirken, FSA’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

”Buradaki tek amacımız kesinlikle müşterilerin korunmasını sağlamak. Bu noktada borsaları kurallara uyup uymadığı, güvenlik sistemlerinin  ne olduğu ve muhasebelerinin ne durumda olduğu gibi çeşitli konularda denetliyor ve mümkün olabilecek en güvenli kripto para ticareti ortamını vatandaşlarımıza yaşatmaya çalışıyoruz.”

Japonya’da 100’den fazla şirketin de kripto para borsacılığı işine girmek için adeta birbirleri ile yarıştıkları ifade ediliyor. Bu firmalar arasında hiç şüphesiz en dikkat çekeni dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından birinin sahibi olan Line Group.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment